BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hitzlsperger ve futbolun tabusu: Eşcinsellik

52 kez Alman milli formasını giymiş eski Aston Villa'lı Thomas Hitzlsperger futbolu bıraktıktan sonra eşcinsel olduğunu açıklayarak bir tabuyu yıktı. Ama faal bir futbolcu için aynı şeyi yapmanın çok zor olduğunu söylüyor.

Abone ol

Eski futbolcu Thomas Hitzlsperger eşcinsel olduğunu açıklayan bir futbolcunun üst düzey bir ligde oynayabilmesinin önünde "uzun bir yol" olduğunu söylüyor.

Eylül ayında sakatlığı nedeniyle futbolu bırakan eski Aston Villa orta saha oyuncusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada eşcinsel olduğunu bildirmişti.

52 kez Alman milli takımında oynamış olan 31 yaşındaki Hitzlsperger kaygılarını BBC Radio 4'te yayınlanan Today programına anlattı.

Hitzlsperger, "Hala önümüzde uzun bir yol var çünkü alacağımız tepkiden korkuyor ve ne olacağını bilmiyoruz. Ben futbol oynadığım dönemde böyle bir açıklama yapmayı hayal bile edemezdim." dedi.

Hitzlsperger'in kaygıları

İngiliz Premier Ligi'nde West Ham ve Everton'da da forma giyen Hitzlsperger cinselliğini açıklamayı futbol oynarken de düşündüğünü kaydetti.

Ama bunu yapmamaya karar vermiş, çünkü çıkacak tartışmaların dikkatini futboldan uzaklaştırmasına neden olabileceğini düşündüğünü söylüyor.

Hitzlsperger, "Kariyerimin sonuna doğru eşcinsel olduğumdan, bir erkekle birlikte olmak, birlikte yaşamak istediğimden emindim." diyerek şöyle devam etti:

"Yaklaşık iki yıl önce, neredeyse eşcinsel olduğuımu açıklayacaktım. Bundan hiç bir zaman utanmadım. Ama sonunda futbol oynama arzum özel hayatım hakkında konuşma isteğime galebe çaldı.''

Alman oyuncu, "Futbola yönelik dikkatimi dağıtacak bir şey olursa, bir tarafa koyardım. Bu konu ile ilgilenmenin çok zaman ve enerji alacağını düşündüm ve bununla uğraşmak istemediğime karar verdim.'' diye konuştu.

Futbol dünyası ve eşcinsellik

Diğer spor dallarında yüksek profilli sporcular cinsellikleriyle ilgili olarak açıkça konuşabiliyor.

Örneğin Olimpik dalıcı Tom Daley, Aralık ayında bir erkek ile bir ilişkisi olduğunu açıkladı.

Ancak futbol dünyasında örnekler çok daha az yaygın.

1990 yılında, eski İngiliz genç milli Justin Fashanu İngiltere'de eşcinsel olduğunu açıklayan ilk profesyonel futbolcu olmuştu. Ailesi, Fashanu'nun hayatını intiharla noktalamasında üzerinde oluşan büyük baskının rolü olduğunu söylüyor.

Eski Liverpool oyuncusu Glenn Hysen'ın oğlu İsveçli futbolcu Anton Hysen da 2011 yılında bir İsveç futbol dergisine verdiği röportajda eşcinsel olduğunu açıkladı.

Şubat 2013'de de, eski Amerika Birleşik Devletleri ve Leeds United kanat oyuncusu Robbie Rogers kendi web sitesinde eşcinsel olduğunu açıkladı.

Korku atmosferi

Ancak Rogers, geçen ay yaptığı bir açıklamada, o zamandan bu yana hiç bir eşcinsel profesyonel futbolcunun kendisiyle temasa geçmediğini kaydetti.

Rogers "telefonlar aldım, İngiltere ve dünyanın geri kalanından tüm arkadaşlarımla konuştum ve beni desteklediler ama eşcinsel bir futbolcudan tek bir mesaj almadım" diyor:

"Bu bana bir zamanlar benim de içimde olan korkuyu hatırlatıyor; o atmosferi ve kendinizi nasıl hissettiğinizi hatırlıyorsunuz. Bu ortada büyük bir sorun olduğunu göstermektedir."

26 yaşındaki eski Leeds oyuncusu, cinselliği hakkındaki duyuruyu yapmadan önce futbolu bıraktığını açıklamıştı.

Ama şimdi futbola geri döndü ve memleketi ABD'de LA Galaxy için oynuyor.

Winger Rogers, Justin Fashanu'nun 1990 yılında yaptığı açıklamadan beri, İngiltere'de eşcinsel olduğunu duyuran ilk profesyonel futbolcu olmuştu.

Fashanu 1997 yılında futbolu bırakmış ve bir yıl sonra 37 yaşında intihar etmişti.