BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.411,88
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hitit Güneşi doğacak!

Bursa Devlet Tiyatrosu, 'Hitit Güneşi' adlı oyun ile 31 ocakta dünya prömiyeri yapacak.

Abone ol

Yönetmen Zafer Karaokay, Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde sahnelenecek oyunun iktidar hırsının kişi ve toplumlara nelere malolduğunu anlattığını söyledi. 
 
Karaokay, oyunun profesyonel anlamda ilk kez sahneleneceğini de anlattı: 
 
''Bursa Devlet Tiyatrosu olarak oyunun dünya prömiyerini sanatseverlerle buluşturacağız. Oyunun çıkış noktası, uluslararası bir proje. Oyunu, Türk tiyatrocularının gözüyle dünyaya sergileyebilmeyi amaçlıyoruz.
 
Özetle, bizim ağzımızdan, bizim gözümüzden, bizim kalemimizden olan bir yapı ile oyunu dünya sahnelerine açmayı planlıyoruz. Yurtdışındaki bazı tiyatro sanatçılarıyla irtibat kurarak, oyunun uluslararası sahneye aktarılması için çalışmaları prömiyerin yoğunluğunu atlattıktan sonra yapmayı planlıyoruz.
 
Çeşitli ülkelerde düzenlenen festivallerin de oyunu yurtdışına taşımamızda yardımcı olacağına inanıyoruz. Oyunun yurtdışındaki tanıtımını İngilizce broşürlerle yapacağız.
 
Broşürleri, prömiyere kadar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Replikler her ne kadar Türkçe olsa da oyunun müzik ve dans ağırlıklı olması yurtdışında işimizi kolaylaştıracak.''
 
Karaokay, Bursa Devlet Tiyatrosu'nun, oyun ile Anadolu'nun çok bilinmeyen bir yüzüyle yüzleştiğini de dile getirdi: 
 
''Oyunda, insanoğlunun doymazlığı, elindeki ile yetinmezliği, aç gözlülüğünün evrensel teması içinde, doğum ve ölüm serüveni ritüelik bir anlatımla binlerce yıl öncesini günümüzle özdeşleştiriyor.
 
Gün geçtikçe farklı bir noktaya giden Anadolu, kendi öz kültürüne sahip çıkmaya başladı. Devlet Tiyatroları, kendi öz kültürünü dünya platformuna taşımalıdır. Devlet tiyatrolarının amiral gemilerinden birinin de bu olduğunu vurgulamak isterim.
 
Batıya uygun yüzüyle dünya kenti olan Bursa, bu oyun ile hem dünya hem de Anadolu insanına ışık tutacak. Ayrıca, AB sürecinde batının da temelinin Anadolu'ya dayandığını göstermenin önemli olduğunu düşünüyorum.''  
 
Mezarlık içi ve ölüler

Oyunda, alışılmışın dışında ölümden sonrasının da işlendiğine dikkat çeken Karaokay, ''bu oyunda diğerlerinden farklı olarak çok alışık olmadığımız bir yapıda yeraltını, mezarlık içlerini, ölülerin ne yaptığını ve neler yapmaya çalıştığını göreceğiz. Daha doğrusu onların ne yaptığını göstermeye çalışacağız'' dedi. 

Yazar Turgay Nar da ''çağdaş dünyada karşılaştığım şeyleri, geçmiş kültür içinde paralellik bulabildiğim takdirde çözebiliyorum. Oyun, insanlığın zaman içinde nasıl hoyratlaştığını, dünyanın bir kan gölüne dönüştürüldüğünü görmemden ortaya çıktı" dedi.
 
Oyunda Cem Arabacıoğlu, Nazan Kırılmış, Demet Oran, Süheyla Elbaş, Elif Nutku, Serdar Seçkin, İbrahim Şahin, Taner Turan, Jale Çiçek, Turan Günay, Meltem Evcioğlu, Sitare Tuna rol alıyor.