BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Vekaleten genel müdür!

Cumhurbaşkanı asalaten atanmasına karşı çıktı ama Acar Devlet Tiyatrosu'ndaki görevine devam ediyor.

Abone ol

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mine Acar, asaleten atanması hakkındaki kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafından ‘uygun değildir’ denilerek iade edilmesine karşın, görevine devam edeceğini açıkladı

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mine Acar, kararnamesinin iade edildiğini üzülerek öğrendiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımız, kararnamemi sadece ‘uygun değildir’ gerekçesiyle iade etmiştir. Herhangi bir hukuksal ve yasal gerekçe bildirilmediği için Sayın Atilla Koç’un talimatıyla 5 aydır sürdürdüğüm Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili görevime devam etmekteyim” dedi.

Kararnamesinin iptalini “Cumhurbaşkanımızın takdiridir” şeklinde yorumlayan Acar, göreve başladığı günlerde “konservatuar mezunu ve oyuncu” olmayışının tartışıldığını ifade ederek, üniversitede dört yıl tiyatro eğitimi gördüğünü söyledi.

OYUNCU GENEL MÜDÜR GELENEĞİ TURGUT ÖZAKMAN’LA DEĞİŞTİ
Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde kapsamlı tiyatro eğitimi aldığını belirten Acar, tiyatro yönetimi dersi de okuduğunu, 12 yıldan bu yana çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olarak tiyatro dersleri verdiğini kaydetti.

Acar, tiyatroda idareci olmak için tiyatro sanatını iyi bilmenin ve sahneyi, Devlet Tiyatroları’nın yapısını tanımanın önemli olduğunu ifade etti.

Mine Acar, “Kaldı ki bu kurumda dramaturg, başdramaturg, reji asistanlığı, hatta rejisör olarak görev yaptım. Zaten dünya tiyatrolarına baktığımızda genel müdürlerin ve genel sanat yönetmenlerinin en az yüzde 70’inin dramaturg ya da dramaturg kökenli olduğunu görmekteyiz. 1980’li yıllarda sayın Turgut Özakman’ın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olmasıyla Devlet Tiyatrosu’nda da oyuncu genel müdür geleneği değişmiştir” dedi.

“GÖREVİMİN BAŞINDAYIM”
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kararnamesini sadece “uygun değildir” gerekçesiyle iade ettiğini ifade eden Acar, herhangi bir hukuksal ve yasal gerekçe bildirilmediği için, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un talimatıyla 5 aydan bu yana sürdürdüğü Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili görevine devam ettiğini belirtti.

“81 İLDE TURNELER ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”
Mine Acar, Devlet Tiyatroları’nda yaşanan kaosa rağmen idari görevlerinden istifa edenlerin yerine yeni atamalar yapıldığını hatırlatarak, sezonun başarıyla açıldığını ve 12 yerleşik bölgede 34 sahnede oyunların sergilendiğini, yeni oyunların art arda prömiyer yaptığını, 81 ilde turnelerin aralıksız devam ettiğini kaydetti.

Acar, uzun zamandır ilk kez seyirci oranlarının yüzde yüze ulaştığını belirterek, 4.5 ay gibi kısa bir sürede Devlet Tiyatroları’na yeni sahneler kazandırdıklarını söyledi.