BIST 10.284
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.452,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hisarcık'ta festival çoşkusu

Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Kutlubeyler köyündeki 'kiraz festivali' renkli görüntülere sahne oldu.

Abone ol

Kirazıyla ünlü Kutlubeyler köyünde düzenlenen festival etkinliklerine, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Nazlı, Emet Kaymakamı ve Hisarcık Kaymakam Vekili Mehmet Fatih Geyim, Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, Garnizon Komutanı Sadık Yavuz, İlçe Emniyet Amiri Mehmet Ali İregör, İlçe Tarım Müdürü Erdal Zengin, Hisarcık Belediye Başkanı Mehmet Akbaş, Dereköy Belediye Başkanı İsmail Akbulut, Hasanlar Belediye Başkanı Mehmet Altay, Karbasan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İl Genel Meclisi üyeleri, bazı köy ve mahalle muhtarları ile köy halkı katıldı.

Jüri üyeliklerini Kütahya Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürü Yılmaz Ak, Hisarcık İlçe Tarım Müdürü Erdal Zengin, Ziraat Mühendisi Muharrem Öztürk ve Ziraat Teknikeri Suat Özcan’ın yaptığı Kutlubeyler köyü 1. Kiraz Festivali'ne 9 kiraz yetiştiricisi katıldı. Jüri tarafından kirazlara büyüklük, tat, kuru madde, renk ve görünüş olarak 100 üzerinden puan verildi.

Ayrıca üreticilerin bahçeleri gezilerek, toprak işlenmesi, dikim düzeni, budama ve zirai mücadele konularında puan verildi. En iyi kiraz yarışmasında Halil Demir birinci, Fehmi Yumruk ikinci, Ali Şahin üçüncü oldu. Yarışmada ilk üçe giren yarışmacılara Hisarcık Ziraat Odası tarafından kol saati, budama makası verilirken, ayrıca üreticilerin bir yıllık zirai ilaç giderleri karşılanacak. Bu arada dereceye giren tüm üreticilere İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından plaket verildi.

Törende konuşan İl Tarım Müdürü Bekir Gencer, “Kutlubeyler köyümüzde meyveciliğe ve özellikle kiraz yetiştiriciliği konusunda ve Karbasan beldesinde ise çilek yetiştiriciliği konusunda eğitim çalışmalarımıza ağırlık verdik. Yine baktığımız zaman bu köyümüzde 15 bin kiraz ağacı mevcuttur.

Yıllık 50 ton civarında ürün almaktadırlar. Bu yıl bu köyümüze 50 dekar yeni kiraz bahçesi kurdurulmuştur. Bunların finansmanının bir kısmı genel bütçeden, bir kısmı da İl Özel İdare bütçesinden karşılanmıştır. Özellikle Ziraat 0900 çeşidi, al benisi ve pazar değeri olan, Avrupa’da Türk Yıldızı olarak adlandırılan bu kiraz çeşidi bu köyümüzde ortalama yüzde 40 civarındadır.

Kutlubeyler köyüne bu yıl genel ve İl Özel İdare bütçesinden 9 bin kiraz, 3 bin elma, 5 bin 400 ceviz ve 3 bin 750 armut fidanı dağıtılmıştır. Dolayısıyla Kütahya ilinde en çok bu köyümüz bu projeden faydalanmışlardır“ diye konuştu.

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe yaptığı konuşmada, “Bu güzel hüsnü kabulünüz nedeniyle öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. Hisarcık ilçemize son beş yılda 4 milyon 750 bin TL tutarında yatırım yapmışız. Bu seneki Hisarcık ilçesinin aldığı ödenek miktarı, yani Hisarcığa yapacağımız hizmetlerin genel toplamı 1 Milyon 300 bin TL. Bunun yanında özellikle tarımımızın ve meyveciliğin gelişmesi, üründe çeşitliliğin sağlanması amacıyla yaptığınız çalışmalar var.

Bu konuda İl Tarım Müdürlüğümüz İl Genel Meclisimizin aldığı kararlar ve program doğrultusunda da sizleri desteklemek için genel ve İl Özel İdare bütçesinden elden gelen her türlü destek sağlanıyor. Ama sizin gayretiniz bunda çok önemli “ şeklinde konuştu.