BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.478,99
HABER /  GÜNCEL

Hırvatların Nazi tezahüratı inceleniyor

FIFA, disiplin cezası konusunda karar vermeden önce, Hırvatistan'ın Dünya Kupası play-off maçının resmi raporunu bekleyecek.

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, Hırvat taraftarların Nazi yanlısı tezahürat yaptığı iddiaları üzerine disiplin cezası konusunda karar vermeden önce, Hırvatistan'ın İzlanda ile oynadığı Dünya Kupası play-off maçının resmi raporunu bekleyecek.

Maçın görüntülerinde, 2-0 galibiyetten sonra Hırvatistan defans oyuncusu Josip Simunic bir mikrofondan taraftarlara "Vatan için!" diye bağırıyor, taraftarlar da "Hazır!" diye yanıt veriyor.

Bu tezahüratın kökeni İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkeyi yöneten Nazi yanlısı Hırvat rejim Ustaşa'ya gidiyor.

Simunic kendini savundu

Simunic "Yanlış bir şey yapmadım." diyor.

35 yaşındaki Dinamo Zagreb oyuncusu Salı günkü zaferi takım arkadaşları ve destekçileri ile kutluyordu.

Bu galibiyet ile Hırvatistan, Brezilya'da önümüzdeki yaz yapılacak turnuvaya katılma hakkı elde etti.

Avustralya'da doğan Simunic, Çarşamba günü yayınlanan bir açıklamada şöyle dedi: "Birisinin beni nefret veya şiddeti teşvikle ilişkilendirmesinin düşüncesi bile korkunç. Yurtdışında doğup büyümüş bir Hırvat olarak, benim için vatan sevgi, sıcaklık ve pozitif mücadele demektir. O kadar duygulanmamın ve taraftarlarla girdiğim iletişimin tek nedeni budur."

Hırvatların sicili kabarık

Hırvatistan taraftarları tarafından bu tezahürat geçmişte Nazi selamı ile birlikte yapılmış ve FIFA ile UEFA'dan disiplin cezası alınmıştı.

Son olay ardından da, FIFA disiplin soruşturması başlatmak için karar vermeden önce, Avrupa'da Irkçılıkla Mücadele gözlemcileri bilgi topluyor.

Salı günkü maçtan hemen sonra Simunic şunları söyledi: "Bazı insanlar tarihi öğrenmek zorunda. Ben korkmuyorum; vatanım Hırvatistan'ı destekliyorum. Bu birilerinin hoşuna gitmiyorsa, onların sorunudur."