BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

'Hırvatlara göre ülkeleri Avrupa'nın merkezinde'

Hırvatistan'ı ziyaret eden Papa Benediktus, vatandaşların çoğunun ülkelerinin Avrupa'nın merkezinde olduğuna inandığını söyledi. Papa, Hırvatistan'ın AB üyeliğine olan desteğini de tekrarladı.

Abone ol

Papa Benediktus, Hırvatistan ziyaretinin ilk gününde yaptığı konuşmada, ülkenin Avrupa Birliği adaylığına verdiği desteği yineledi.

Başkent Zagreb'te yaptığı konuşmada, Papa çoğu Hırvatistan vatandaşının, ülkelerinin Avrupa'nın merkezinde olduğunu düşündüğünü ve AB'ye üye olması gerektiğine inandığını söyledi.

Papa Benediktus, yüzde 90'ı Katolik olan Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliğini de güçlü bir biçimde destekliyor.

Ancak Hırvatistan nüfusunun bir kısmı, AB üyeliğinin milli kimliğin kaybı anlamına geleceğinden endişeli.

Papa, daha önce yaptığı açıklamalarda, Hırvatistan'ın AB üyeliği ile ilgili endişelerine değinmiş, ülkeye kimliğini kaybetmekten korkmaması ve Hıristiyan köklerini hatırlaması çağrısı yapmıştı.

Tartışmalı Kardinal

Papa'nın ziyaretinin 6 milyon dolara mal olmuş olması da ülke içinde eleştirilere neden oldu.

Ancak BBC'nin Vatikan muhabiri David Willey, Papa'nın Vatikan'ın özel bir bağı olan Hırvatistan'da yoğun ilgiyle karşılandığını aktarıyor.

Vatikan, Hırvatistan'ın 1992 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmesinden sonra, ülkeyi ilk tanıyanlardan olmuştu.

Papa, ülkeyi ziyaretinin ilk gününde liderlerle görüşecek ve kamuya açık bir konuşma yapacak.

Ziyaretin ikinci gününde ise Papa, Kardinal Alojzije Stepinac'ın mezarında dua edecek.

Stepinac'a, Vatikan tarafından azizlik mertebesi verilebilir ancak Kardinal, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hırvatistan'ın Nazi yanlısı iktidarına karşı muhalif bir duruş sergilemediği için eleştiriliyor.

Hırvatistan ziyareti, aynı zamanda Papa'nın Balkan gezisinin ilk durağını oluşturuyor.