BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.398,10
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'ın büyüme hızı %5,3'e indi

Hindistan ekonomisinin büyüme hızı 3. çeyrekte yavaşlayarak hükümet üzerindeki reform baskısını artırdı.

Abone ol

Hindistan ekonomisinin büyüme hızı Temmuz-Eylül döneminde azaldı.

Buna göre ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla büyüme oranı %5,5 iken, üçüncü çeyrekte bu rakam %5,3 oldu.

Bu verilerin, Hindistan hükümeti üzerinde daha fazla reform yapma ve para politikasını gevşetme baskısını artıracağı düşünülüyor.

Hükümet ekonomiyi canlandırmak amacıyla perakende ve havacılık sektörlerini yabancı yatırıma açmak gibi bazı adımlar atmıştı.

Ancak ülkede geniş çaplı protesto ve grevlere yol açan bu adımları yeterli bulmayanlar var.

Hindistan Devlet Bankası'nın baş ekonomisti Brinda Cagirdar, büyümeyi teşvik için Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası bugüne dek önceliğinin enflasyonu kontrol altında tutmak olduğunu söyleyerek, faizleri artırmayı reddediyordu.

Brinda Cagirdar "Öncelik enflasyondan büyümeye kaymalı. Tüketimin durmaya başladığı, buna ek olarak yatırımların yavaşladığı bir ortamda büyüme kritik duruma geldi." diye konuştu.

Düşüşün sebepleri

Hindistan'daki yavaşlamada dünyada ithal ürünlere olan talebin düşmesi, yabancı yatırımın azalması ve önemli reformlar konusunda siyasilerin anlaşmazlığa düşmesi gibi faktörler rol oynadı.

Son birkaç haftada hükümet ülkeye yabancı yatırımcıları çekmek için yeni önlemler açıkladı.

Merkez Bankası da bankaların rezervde bulundurması gereken para miktarını iki ayda iki kez azaltarak, kredi akışını canlandırmaya çalıştı.

Bu adımların piyasalara 5 milyar dolar enjekte etmesi umuluyor.

Uzmanlar, ABD gibi büyük ekonomilerdeki iyileşme sinyalleri ile birlikte bu adımların önümüzdeki aylarda büyüme oranlarına olumlu etki yapacağını umuyor.