BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hindistanı nasıl bilirsiniz?

Gizemli Hindistan'ı keşfetmek artık daha kolay

Abone ol

Hindistan; tapınaklarıyla, kendine has mimarisiyle, kozmopolitliğiyle, sefalet-bolluk uçurumu arasında yaşayan insanlarıyla 1,5 milyarlık bir ‘yarı-kıta’... Burayı karış karış gezmek, yerel halkın nasıl yaşadığını gözlemlemek, spritüel öğretilerinden yararlanmak kısacası her bölgesi farklı renkleri barındıran bu ülkeyi keşfetmek isteyen gezginler ise iyi bir rehber kitaba ihtiyaçları olduğunu biliyorlar.

İşte Gülenay Pema Antep ve Ali Murat Yılmaz’ı ‘’ni yazmaya iten sebeplerden biri bu gezgin ruhları, diğeri ise Hindistan’a olan tutkuları… Bir yazılım şirketinde ürün müdürü olarak çalışan Gülenay Pema Antep’ten ve grafik tasarımcısı Ali Murat Yılmaz’dan Hindistan maceralarını ve rehberin doğuş öyküsünü dinledik.

Hindistan tutkunuz nasıl başladı?
Gülenay Pema Antep: İlk kez 21 yaşındayken tek başıma Nepal’e gittim. Sonra da Hindistan’a gitmek istedim, Budist halkı, Dalay Lama ve felsefesi ilgimi çekiyordu. 1 aylığına gidip üç ay, sonra para biriktirip 10 ay kaldım. Güney’den başlayıp Kuzey’e doğru gezdim. Daha sonra da orada yerleşik düzene geçtim. Ancak burada asıl önemli olan Nepal’e Beyoğlu’nun altını üstüne getirerek bulduğum bir rehber kitap olmasaydı gidemeyeceğim gerçeğiydi. İkinci el ve İngilizce bir kitaptı. Bir tek otel rezervasyonuyla gittim. Aynı şekilde Hindistan’a da kaynaksız gitmezdim.

Ali Murat Yılmaz: 2005 sonunda Hindistan’a 10-15 günlük bir ziyaret yapacaktım, Gülenay’ın yanına gidecektim. O sırada işimden istifa ettim. 2 ay Hindistan’ın Batı sahilinde küçük bir eyalet olan Goa’da kaldık. Sonra beraber Türkiye’ye döndük ama aklım Goa’daydı. Orada sürekli kalmak için ajans ve yayınevleri ile anlaşmalar yaptım, tasarımlarımı yurtdışından gönderecektim. Bunu Türkiye’de denedim oldu ve akabinde tekrar Hindistan’ın yolunu tuttuk. Her yerini görmek tanımak istiyordum. Kitapçıları gezdim ve Hindistan hakkında Türkçe bir gezi rehberi olmadığını fark ettim. Rehber fikri o anda aklıma geldi. Sonrasında 6 ay kadar Hindistan’ın değişik yerlerine seyahat ettik ve bu rehberi yapmaya karar verdik.

Ne kadar sürdü bu rehberi hazırlamak ?
A.M.Y: 1,5 yıldan fazla sürdü. Hem gezdik hem yazdık. Bir yandan başka bir ekip de haritalar ve kaynak yazıları için çalıştı. Ülkenin tamamını bu kitap ile gezebilirsiniz. Okuması, kullanışı çok kolay, gereksiz bilgiler yok. Her bütçe için konaklama, restoran, ulaşım bilgileri mevcut. Benzer formatı başka ülkeler içinde yapmayı planlıyoruz bunun için Yerkuşağı Gezi Rehberleri serisini başlattık. Amacımız nevi şahsına münhasır kültürleri barındıran ülkeleri Türklere anlatabilmek.

ORTAK YÖNÜMÜZ ÇOK

Peki, Hintliler nasıl insanlar?

G.P.A: İnsanlarda huzur var. Halkın büyük kısmı sokakta doğuyor, sokakta büyüyor ve yine sokakta ölüyor. Ama yüzlerinde hep bir gülümseme, hayatı olduğu gibi kabullenme var. Tabii Hinduizm ve Budizm’in felsefesinden de kaynaklanıyor bu. ‘Slam’ denilen kartonlardan oluşan, mahallelerde yaşayan milyonlarca insan var. Bunun yanı sıra 60 bin insan orada dolar zengini. Yine de kimse kimseye gıpta etmiyor.

A.M.Y: Ben hep bir köprü kurdum Türkiye’yle arasında. İran ve Pakistan’ın barındırdığı melez kültürün başladığı yer Hindistan, bittiği yer ise Türkiye. Yemeklerimiz, kadın-erkek ilişkileri ve bazı kelimeler birbirine çok benziyor. Hindistan’dan sonra Bangladeş’te, Çin’de bambaşka hayatlar başlar.

Neden Goa’da yaşamayı tercih ettiniz?
G.P.A: Eski bir Portekiz kolonisi eyaleti, dolayısıyla mimari Portekiz üslubunu yansıtıyor. Okuma-yazma oranı çok yüksek. Medeniyetle doğal yaşam bir arada. Plajda internete bağlanıyorsun ama aynı zamanda köydesin. Bunları sunduğu için orayı tercih ettim.

A.M.Y: Ancak Goa’nın sezonu ekimden mart sonuna kadar. Sonra yağmurlar geldiği için orada yaşayan yabancılar için yaşam bitiyor, sonrasında da tamamen yerel insanların dayanabileceği kavurucu sıcaklar başlıyor.

Hindistan mistik yönüyle de çok cazip, işin ticari kısmına bulaşmadan bu öğretilerden yararlanmak isteyenlere öneriler var mı rehberde?
G.P.A: Bu konuda dikkatli olunmalı çünkü sizi suistimal edecek bir guruya çatarsanız yandınız. Bunun için biraz soruşturmak lazım. Ben kendi tecrübelerime dayanarak çok yalın bulduğum, herhangi bir organizasyona hizmet etmeyen, en faydalı sonuç alabileceğiniz yerleri öneriyorum.
Bir de orada tur şirketi kurmuşsunuz…

A.M.Y: Evet, turist gibi Hindistan’ı gezmek istemeyenlere alternatif sunan bir haftalık bir tur. Program Goa’yı kapsıyor. Gelenler bambu evlerde konaklıyor. Basit ulaşım araçlarıyla, koşuşturmacasız turlar düzenliyoruz, insanlara kış ortasında yaz tatili sunuyoruz. Tur, öncelikle ekolojik ve detoks amaçlı. Yoga, meditasyon, masaj gibi hizmetler veriyoruz.


YEREL HAYATI TECRÜBE ETMEK LAZIM

Rehber kitabın, tur operatörleriyle Hindistan’ı gezmeye gidenlere bir yararı olup olmayacağını sorduğumuzda Ali Murat Yılmaz şu yanıtı veriyor: “Çok faydası olur çünkü turla Hindistan’a giden, tur operatörünün esiri olarak kalıyor. Birçok insan imkanından dolayı turu tercih eder ama bu kitap sayesinde bir tapınağın etrafında olan biteni de anlayabilir. Mesela Tac Mahal’e turist otobüsleriyle gelenler giriş kapısının önünde inerler. Ama Tac Mahal’in yan tarafı öyle bir hayat barındırıyor ki inanılmaz…

O bölgede yaşayan Müslümanlar cuma günü, Tac Mahal’e namaza gidiyorlar ama bunu hiçbir turist bilmez, görmez de… İşte bu ve benzer kitaplar bunları anlatıyor. Türkiye’ye gelen turistleri de hep aynı mekanlarda görüyoruz, hep aynı kurgulanmış hikayeleri dinliyorlar. Ama sonra anlıyoruz ki aslında bu insanlar bizi hiç bilmiyorlar. Yerel hayatı tecrübe etmek her zaman için gittiğiniz ülkeyle ilgili en doğru bilgileri edinmektir.