BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hindistan: Tecavüz protestosuna polis müdahalesi

Yaşları 14-15 civarında olan iki kız çocuğunun toplu tecavüze uğrayıp öldürülmelerinin ardından Hindistan halkı protesto gösterilerinde bulundu. Polis bakanlık önünde toplananlara tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Abone ol

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinin Badaun bölgesinde birbirleriyle kuzen olan iki kız çocuğunun tecavüz edildikten sonra ağaca asılı halde bulunmaları ülkeyi sarstı.

Tecavüze karşı sokağa dökülen yüzlerce kişiye polis basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti.

Çoğunluğu kadın olan protestocular devlet bakanı Akhileş Yadav'ın ofisi önünde toplanmıştı.

Tecavüzle ilgili olarak şimdiye kadar ikisi polis 5 kişi gözaltına alındı. Polisler görevi ihmalle ve suç teşkil eden bir eylem için komplo kurmakla suçlanıyor. Hindistan medyası polisin saldırganlardan ikisinin suçlarını sorgu sırasında itiraf ettiğini söylediğini bildirdi ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanabilmiş değil.

Kızların aileleri çocuklarının kayıp olduğuna dair yaptıkları ihbara polisin yanıt vermesinin 12 saati aştığını söylüyor. Halkta öfke giderek yükselirken federal düzeyde de soruşturma başlatıldı.

Yaşları 14 ve 15 olarak tahmin edilen kız çocuklarının evde tuvalet olmadığı için ihtiyaçlarını gidermek üzere dışarı çıktıları ve olayın bu sırada gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Protestoya katılanlardan biri NDTV kanalına "Uyumayacağız, burada olacağız, (kadına karşı şiddeti) durdurmak zorundalar," dedi.

Bu arada eyaletin başka bir yerinde daha bir kadının toplu tecavüze uğradıktan sonra öldürüldüğü belirtiliyor.

Ülkenin önde gelen haber ajanslarından Press Turst of India, polis kaynaklarına dayanarak, 22 yaşında olduğu düşünülen kadının cesedinin Cumartesi günü Baheri bölgesinde bulunduğunu bildirdi. Otopside kadına boğularak öldürülmeden önce asit içirildiği belirlendi.

2012 yılında bir üniversite öğrencisinin Delhi'deki bir otobüste tecavüze uğraması ve hastanede hayatını kaybetmesi de ülkeyi ayağa kaldırmıştı.

Saldırıdan sonra gerçekleştirilen gösterilerin ardından hükümet cinsel şiddet suçları ile ilgili yasalarda değişiklik yapmıştı. Zanlıların hızlı bir şekilde mahkeme önne çıkarılmasını sağlayan yasal değişiklikler aynı zamanda cezaları da artırıyor.

Ancak bazı kadın örgütleri, tecavüz zanlılarının mahkum edilme oranlarının düşük olmasının tecavüzlerin önlenememesinde daha etkili olduğu görüşünde.