BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hindistan futbolu sevmeye başladı

Hindistan Futbol Süperligi, Pazar günü büyük bir tören eşliğinde başladı. Kalküta'daki BBC Muhabiri Rahul Tandon kriketin hakim olduğu ülkede futbolun popülerliğini arttırmayı amaçlayan futbol liginin açılışındaki heyecanı aktarıyor.

Abone ol

Ayush Bucha, Hindistan Süperligi'nin başlamasını sabırsızlıkla bekliyor. Diğer 70 bin taraftar gibi Salt Lake Stadyumu'na girmeye uğraşıyor.

8 takımın oynadığı 10 hafta süren turnuva Hindistan futbol tarihinde bir dönüm noktası ve Bucha da bunun bir parçası olmak istiyor.

"Uyuyan dev uyanıyor. Hindistan'ın Dünya Kupası yolculuğu burada başlıyor" diye bağırıyor.

Herkes heyecanlı. Manchester United forması giyen bir taraftar "Yarın gidip Atletico de Kolkata forması alacağım. United'ı tutmayacağım artık“ diyor.

Futbolun çok sevildiği şehirde bu stadyum bundan daha büyük kalabalıklar da gördü. Yerel lig şampiyonları Mohun Began ve East Bengal arasındaki derbiyi 100 bin taraftar izledi.

Ama bu kalabalık farklı.

Normalde evlerinin rahatlığında Manchester United ve Barcelona'nın maçlarını izleyen Hindistan'ın giderek büyüyen orta sınıfı ilk kez Hint futbolunu izlemeye geldi.

'Geçici bir heves'

Taraftarlar arasında geleneksel Hint kıyafeti sari giyen kadınlar ve Atletico de Kolkata forması giyen genç kızlar da var.

Ama herkes memnun değil.

Alok Banerjee son 50 yıldır burada futbol izliyor. Açılış töreninde Bollywood yıldızı Priyanka Chopra dans ederken, "Buradaki pek çok insanın tersine ben buraya film yıldızlarını değil, futbol izlemeye geldim. Bazıları maç başlamadan stadı terk etti. Futbolla ilgileri yok. İnternete koymak için birkaç resim çektiler ve sonra evlerine gittiler" diyor.

Arkadaşları Banerjee'ye katılıyor. Birisi "Bu işe yaramayacak. Bütün bunlar geçici heves" diye onaylıyor arkadaşını.

Hindistan Milli Takımı şu anda dünya sıralamasında 158. sırada. Geçen hafta Filistin'le oynayıp kaybettiler ve teknik direktörleri görevden alındı. Çoğu Hintlinin böyle bir maçın oynandığından bile haberi yoktu.

Açılış maçının başlamasından önce futbol oynayan çocuklarla buluşmaya gittim. Hepsi Avrupa kulüplerinin formalarını giyiyor ve Ronaldo ya da Messi'den konuşuyorlar.

"Bana beş Hintli futbolcunun adını sayın" dediğimdeyse sesiz kaldılar. Ama beş Manchester Unitedlı sayın dediğimde konuşmaya başlıyorlar. Çoğu ilk 11'lerini de biliyor.

'Niye Hint futbolu izleyelim ki?'

13 yaşındaki Joyjit "Niye Hint futbolu izleyelim ki? Hiç iyi oyuncu yok. İyi oyuncularımız olursa maçlara da gitmeye başlarız" diyor.

Allesandro Del Piero ve Nicholas Anelka gibi oyuncuların bu durumu değiştireceği ve Hint futbolunun kalitesini yükselteceği umuluyor.

Debjit Muhkerjee kriket forması giyen altı yaşındaki oğlu Kaustubh ile maça gelmiş.

"Oğlum profesyonel kriket oyuncusu olmak istiyor. Ne yapabilirim ki? Tüm çocukların bunu istediği bir yerde yaşıyorum. O da farklı değil" diyor.

Daha sonra Kaustubh birden "Baba aslında şimdi futbolu sevmeye başladım. Eğlenceli" diyor. Kaustubh, Hindistan Süper Ligi'nin futbolu sevdirdiği ilk çocuk olabilir.

Stadyum çıkışında yüzler gülüyor. Atletico de Kolkata açılış maçını kazandı. Pek çoğu gelecek hafta Delhi'ye karşı oynanacak maça da gideceklerini söylüyor.

Ama büyük çoğunluğu için gecenin en önemli olayı Bollywood yıldızlarını görmek ya da Luis Garcia gibi yıldızları izlemek değil, futbol ligindeki Kerala Blasters takımının hissedarı olan, efsane kriketçi Sachin Tendulkar'ı görmekti.

Hindistan'ın Tendulkar gibi bir kriketçinin futbol versiyonuna ihtiyacı var. Bu lig böyle bir oyuncu bulabilirse Hindistan bir gün Dünya Kupası'na bile gidebilir.