BIST 10.321
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.404,82
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Hibrid otomobil Türkiyede yok

Gelişmiş ülkeler çevre dostu ve ekonomik hibrid otoya yöneliyorb

Abone ol

Benzin fiyatındaki hızlı artış tüm dünyada ekonomik olan hibrid araçlara talebi arttırdı. ABD, hibrid satışını teşvik için vergi indirimi getirdi ve bu araçlara özel "elmas yolu" adlı şeritler oluşturdu.

Hibrid arabalara ABD'de özel şerit

Hem elektrikli motor hem de benzinle çalışan 'hibrid' araçlara dünyada ilgi giderek artıyor. Gelişmiş ülkeler 'hibrid' otomobillere yönelirken, Türkiye pazarında adı bile anılmıyor.

Hibrid adı verilen ve hem benzinle hem de elektrikli motorla çalışan otomobillere olan ilgi, tüm dünyayı etkileyen yüksek benzin fiyatları nedeniyle her geçen gün artıyor. Hatta öyle ki ABD hükümeti tarafından, hibrid araçların satışını teşvik etmek için uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra, şimdi de eyalet meclisleri tarafından otoyollarda bu araçlara özel şerit tahsisine de başlandı.

3 BİN 400 DOLAR İNDİRİM
Özellikle Toyota ve Honda gibi Japon üreticilerin başı çektiği bu yeni nesil motor teknolojisine sahip araçlar, ABD piyasasında benzinli motorla çalışan araçlara kıyasla ortalama 6 bin dolar daha fazla fiyata satılıyor. Ancak tüketimleri çok daha düşük olduğu için bu farkı amorti etmesi hiç de uzun sürmüyor. Yetkililer çevre dostumotor teknolojilerine sahip bu araçları tüketiciler için daha da cazip hale getirmek amacıyla 3 bin 400 dolara varan vergi indirimlerinde bulunuyor. Ayrıca ülkenin çevre emisyonu konusunda en hassas eyaletlerden biri olarak kabul edilen Kaliforniya'da alınan bir karar sonucu, hibrid araç kullanıcıları yalnızca kendileri için ayrılmış şeritlerden faydalanma hakkına da sahip oldu. "Diamond Line" (elmas yolu) adı verilen bu şeritlere, özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde benzinli motorlara sahip hiçbir aracın girmesine izin verilmiyor. ABD'nin bir çok eyaletinde otomobillerin çevre emisyon değerleri yasal olarak sürekli aşağı çekildiği için benzinli otomobil sürücüleri daha şimdiden çok yüksek vergiler ödemek zorunda kalıyor. Bu da hibrid gibi hem elektrik hemde benzinli motorla çalışan araçların satışlarını önemli ölçüde artırıyor. Bu arada ABD'de hibrid araçları modifiye sanayii de hızla gelişmeye başladı. Bir çok şirket yaklaşık 12 bin dolarlık modifikasyonla, bu araçları 100 kilometrede ortalama 1.5 litre yakıt tüketir hale getiriyorlar.

TÜRKİYE'DE BULUNMUYOR
Hibrid pazarında lider olan markalardan Toyota, 2 yıl önce Türkiye'ye test için bir otomobil getirdi. Araç, International Car Of The Year üyesi ve SABAH yazarı Ufuk Sandık tarafından test edildikten sonra Atina'ya gönderildi. Toyota Prius marka hibrid oto, 2004'te yılın arabası seçildi. Hibrid araçların Türkiye'de satılmama nedeni ise olaraksa, üreticilerin, ABD ve Japonya'daki talebe yetişememesi ve hibrid araçların göre yüzde 20 pahalı olması gösteriliyor.