BIST 10.197
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.401,86
HABER /  POLİTİKA

Gül Zapsuya mesafeli

Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Zapsu ile Bakan Gül arasındaki mesafe dikkat çekici.

Abone ol

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın başdanışmanı Cüneyd Zapsu, geride bıraktığımız haftalarda Türkiye'de hakkında en çok konuşulan, spekülasyon yapılan kişi oldu. Özellikle, Ankara'ya gelip çok sayıda yabancı büyükelçiyle aynı gün görüşmesi büyük yankı yarattı. Gölge dışişleri bakanı olarak görev yaptığı yolunda eleştirilere yol açtı.
İlginç olan, Dışişleri'nden gelen tepkilerdi. Bu arada, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan'ın, "Haberimiz var elbette, ancak basından takip edebildiğimiz kadarıyla" demesinin, ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, "Namık Bey bizim adımıza konuşmuştur. Boş verin bu işleri" sözleriyle Tan'a destek çıkması Dışişleri'nin rahatsızlığını da gün ışığına çıkardı.

AKP'de tepki var
Bu arada AKP içinde de Cüneyd Zapsu konusunda kaşların kalkmış olduğu, parti grubundan gelen tepkilerden anlaşıldı. Özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, "Bir tek dışişleri bakanı vardır. O da Sayın Gül'dür. Başka dışişleri bakanı yoktur, gölge dahi olsa. Zapsu'nun kiminle, ne zaman görüşeceğini ben bilemem. Bireysel bir görüşmedir. Sonuçları ne hükümeti ilgilendirir, ne bağlar. Kendisini ilgilendirir" şeklindeki demeci de aslında AKP içinde Zapsu'ya dönük birikmiş bir hayli tepkinin bulunduğunu gösterdi.
Yapılan bir arşiv taraması gösteriyor ki, Zapsu'nun özellikle ABD'nin Irak'a savaş açması sürecinde oynadığı rol de AKP içinde ve özellikle Gül cephesinde rahatsızlık yaratmış.

ABD'den Zapsu hattı
1 Mart oylaması öncesinde Amerikan yönetiminde, Türkiye'nin kuzey cephesine izin vereceği yolundaki beklentinin şekillenmesinde Zapsu'nun belirleyici bir rol oynadığı, o dönemde diplomatik kulislerde sıkça dile getirilmişti. Hatta, 1 Mart'ın faturası sonradan kısmen Zapsu'ya havale edilmişti.
Özellikle Neo-Conların en önemli isimlerinden olan, o tarihteki ABD Savunma Bakan Vekili Paul Wolfowitz'in Ankara'daki en önemli kanallarından biri Zapsu'ydu.
Amerikalıların Dışişleri'ni baypas ederek Zapsu üzerinden iş görmeleri, en çok Dışişleri Bakanı Gül'ü rahatsız ediyordu. Gül'ün 2003 Ağustos ayında ABD ile ilişkileri rayına oturtmak üzere Washington'a yaptığı ziyaretin en önemli gündem maddelerinden biri, ilişkilerdeki üçüncü kanalları devreden çıkarmak olmuştu.
Gül, Wolfowitz'e aynen şöyle demişti:
"Türkiye ile ilişkilerinizde yanlış anlamalarla hareket etmek istemiyorsanız, lütfen aracıları devreden çıkarın, doğrudan bizimle konuşun..."
Burada kastedilen kişi Cüneyd Zapsu'dan başkası değildi.
Abdullah Gül ve sözcüsü Namık Tan'ın Zapsu'nun Ankara temasları konusunda sergiledikleri soğuk tavrın perde arkasında işte 1 Mart'a kadar giden bu olaylar yatıyor

Kaynak: