BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

HES'te çevre tartışmalarını bitirecek sistem

Derelere kurulan HES'lerin doğal dengeyi bozduğu eleştirilerine karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı, harekete geçti.

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, su yatağında santral kurularak elektrik üretimi sağlayacak ancak doğal dengeyi de bozmayacak bir sistemin uygulanması için çalışma yapıldığını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, yaptığı açıklamada, hidroelektrik santrallerinin yapımı konusunda tartışmalar yaşandığını, santrallerin akarsuların su potansiyelini etkilediğinin öne sürüldüğünü belirtti.

Hidroelektrik santrallerinin su potansiyelini etkilemediğini ancak suyun yatağı değiştiği için canlı hayatın etkilendiğini dile getiren Kınacı, su yatağını değiştirmeden elektrik üretiminin yapılabilmesi için çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

BALIK GÖÇÜNÜ ETKİLEMEYECEK

Kınacı, "Su yatağında santral kurularak elektrik üretimi sağlayacak, doğal dengeyi bozmayacak bir sistem üzerinde araştırma yapılıyor. Bu sistem ABD'de bu yıl uygulanmaya başlandı. Bu konuda Türkiye'de de çalışma yürütülüyor. Elektrik üretimi yapılırken balık göçünü, canlı hareketini etkilemeyecek bu sistem uygulandığı takdirde tartışmalar ortadan kalkacaktır" dedi.

Çalışmalar devam ettiği için sistem hakkında fazla bilgi verilemeyeceğine dikkati çeken Kınacı, ne zaman uygulanabileceği konusunda da henüz net bir süre bulunmadığını ifade etti.

İÇME SUYUNUN YARISI BOŞA GİDİYOR

Kınacı, HES'lere tepki gösteren vatandaşların aynı duyarlılığı suyun verimli kullanımı konusuna da göstermelerini, daha az su kullanımını sağlayan yöntemlerin tercih edilmesini istedi. Kınacı, Türkiye'de çok fazla su kaybı yaşandığına işaret etti.

İçme suyunun ortalama yüzde 50'sinin kullanılabildiğini vurgulayan Kınacı, "İçme suyu deposundan şebekeye verilen suyun ortalama yüzde 50'si maalesef kayboluyor. Bazı yerleşim yerlerinde ise bu oran yüzde 70'i geçiyor. Bu durum su ihtiyacını iki katına çıkarıyor, maliyeti artırıyor, su kaynaklarının verimli kullanılmamasına neden oluyor" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli turizm yörelerinden Bodrum'u örnek gösteren Kınacı, bu ilçede yüzde 70 oranında su kaybı yaşandığını, bu nedenle yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki bir yerden ilave su getirildiğini bildirdi.

Türkiye'de suyun yüzde 73'ünün tarımsal sulamada kullanıldığını anlatan Kınacı, bu oranın düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle basınçlı ve damla sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Kınacı, bu konuda da bir yönetmelik hazırlandığını, 1 yıl içinde çıkacağını, planlamaların da buna göre yapılacağını söyledi.

Kınacı, "Türkiye'deki su potansiyelinin yüzde 40'ı kullanılıyor. 2023'e kadar yüzde 100'ünü kullanmak için yatırım programları hazırlanıyor" dedi.