BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Herşeyleri var ama mutsuzlar

Zengin ama mutsuz olanlar, emekli yöneticiler, işi elinden alınan patronlar... Artık bunalıma düşmeyecekler.

Abone ol

Türkiye’de ilk özel nöropsikiyatri hastanesi NPISTANBUL’un kurucusu Prof. Dr. Nevzat Tarhan, CEO’ların emeklilikten sonra Amerika’da California sendromu, Türkiye’de Etiler sendromuna girdiğini söyledi. Tarhan, “Her gün milyon dolarla oynayan CEO’lar, narsist yaşam düzeni ellerinden alınıp emekli olunca ya kendini eğlenceye veriyor ya bir sene içinde kalp krizi geçiriyor ya da depresyona giriyor” diye konuştu. Bu kişilerin kendilerini eğlence hayatına attığına da dikkat çeken Tarhan, Amerika’daki bu tarz vakaların California’da gece hayatına damgasını vurduğunu söyledi.

14 MİLYON DOLARLIK HASTANE

Emekli CEO’lar için kurulan, Ümraniye Şile Yolu üzerindeki NPISTANBUL, 14 milyon dolara mal oldu. Türkiye’nin ilk özel nöropsikiyatri hastanesi, 50 yatak kapasiteli. İntihara karşı duvarlardan yer zeminlerine kadar yumuşak odalar oluşturdu. Ambulansın içi bile yumuşak olarak düzenlendi. Ağır psikiyatrik rahatsızlıkları olan hastaların intihar riskine karşı, elektrikler 12 Wolt, hastaların kendilerini sıcak suyla yakmamaları için su sıcaklığı 40 dereceye çıkmıyor. Demir parmaklık yerine kırılmaz camlar var. Davranış bozukluğu olan hastalar 24 saat kayıt altında tutuluyor. Odalarda aynalar bile plastik.

HER ŞEYLERİ VAR AMA MUTSUZLAR

Prof. Dr. Tarhan, CEO’ların Etiler sendromunun özelliklerini şöyle sıraladı: Eğlenceye düşkünler. Benmerkezci çıkarlarını ailesinin, çocuklarının, toplumun çıkarlarından daha üstün görüyor. Kendi konforundan fedakârlık yapmıyor, riske girmiyor, beklentisine uygun durumlarda harekete geçiyor. Bu tip insanlar yalnız, evliyse bile boşanıyor. Yalnızlıklarını hayvan besleyerek gideriyorlar. Ama bu hayvan mutlaka köpek olur. Çünkü köpeğin itaat duygusu fazladır. Mutsuzlar. Evleri, arabaları, her şeyleri var ama mutlu değiller. Mutsuz oldukları için kendilerini eğlenceye veriyorlar. Eğlenemez duruma geldiklerinde yaralanma yaşıyorlar. Kalp krizi ya da depresyon geçiriyorlar.

(Gül Kireklo / Akşam)