BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İran, İngiltereye çuvalı geçirdi

İran, İngilizler'e kök söktürüyor. Herkes esir askerlerin bıralıcağını zannediyordu. Eziklik yok, meydan okuma var.

Abone ol

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer 15 İngiliz askerini esir alan İran'a köşesinde geniş yer ayırdı. Araştırmacı Ercan Dolapçı'nın geniş İran analizine yer verdi.

ABD uygulamaya soktuğu Yeni İrak Planı'nın hemen ardından Süleymaniye'de 5 İranlı diplomatı gözaltına almıştı. İran başına geçirilen çuvalın intikamını aldı.

İran daha büyük bir çuvalı İngiltere'nin başına geçirdi. Herkes esirlerin birkaç gün içinde bırakılacağını düşünüyordu. Öyle olmadı ve İran özür bekliyor. İran askerlerin altı noktadan sınırı geçtiğini açıkladı.

Esir görüntülerini yayınlayan İran, bununla yetinmedi ve yakalanış görüntülerini de dünyaya geçti. Hatta bu sabah İngiltere'ye nota çekti. BM'nin aldığı son karar İngiltere'yi de memnun etmedi.

Komşumuz İran, başına 'çuval' geçirtmiyor diyen Bayer araştırmacı Dolapçı'nın İran ile ilgili tespitlerine yer verdi:

"İran İslâm Devrimi, sadece bir dini devlet değil tam manasıyla Millî kimlikli bir devlettir. İran devrimi, İslâm’ı referans kabul etmesinin ötesinde; bağımsızlığı ve kalkınmayı -en önemlisi de uzun yılların ABD baskısından kurtulmayı- en büyük hedef seçti. Çünkü zengin petrol yataklarıyla Şah, ABD’nin “zincirle bağlanmış köpeği” idi. Bu tabiri bütün İranlılar o yıllarda sıkça kullanıyordu. ABD, İran halkını 30 yıl ini inim inletti! İran devrimi aynı zamanda ABD’ye siyasi yollarla vurulan en büyük tokattı! Öyle ki, dünyada ilk kez bir ülkenin -hem de süper bir devletin- büyükelçilik personeli, 444 gün rehin alındı ve “kurtarma operasyonlarına” rağmen kurtarılamadı. Anlayacağınız bölgede ABD’nin başına çuvalı İranlılar yıllar öncesinden geçirdi!

EKONOMİSİ HIZLA GELİŞİYOR

İran, zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip! Dünyada rezervlerin yüzde 9,2’si (93 milyar varil) İran’da mevcut... Dünyanın 4’ncü petrol ihraç eden ülkesi konumunda. Yılda 54 milyar dolar petrol ihracatı var (2006’nın ilk 6 ayında 29 milyar dolar ham petrol ihraç etti).

MODERN TARIM

 İran tarımda da hızla ilerliyor. Modern yöntemlerle tarım yapılıyor ve tarımsal sanayiye önem veriliyor. Her yıl yeni alanlar tarıma açılıyor. Yakın zamanda 1 milyon hektar alan sulu tarıma açmayı hedefliyorlar. Bu yıl 11,5 milyon ton buğday üreterek kendi ihtiyacını aştı.

GENÇ NÜKLEER MÜHENDİSLER

 İran'ın en önemli faaliyeti de nükleer çalışma... Nükleer çalışma İran’ın 'devlet politikası' bundan vazgeçmek mümkün değil. İran bu çalışmalarını kendi mühendisleriyle yürütüyor. Yakın zamanda Rusya'ya doktora yapmak için 500 mühendisini gönderdi. Bu çalışmaları yapan mühendislerinin yaş ortalaması ise 27!.. İnanmadınız değil mi? Zaten ülkede denetleme yapan UAEK temsilcileri de inanamamışlar buna!"