BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.461,30
HABER /  SAĞLIK

Her yıl 22 milyar doları yakıyoruz!

Parasını el alır, dumanını yel alır, size de kanser kalır... Bakın rakamlar ne diyor?

Abone ol

İNTERNETHABER - Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslar arası Kanser Araştırma Ajansı’nın verilerine göre 2008 yılında dünya genelinde 12 milyon kişiye kanser teşhisi konulurken bu rakamın 2030 yılında 26 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir.

Ülkemizde ise her yıl teşhis edilen 150.000 kanser olgusunun en az 100.000’i direkt olarak sigara kullanımı ile ilişkilidir.


Tüm ölümlerin yüzde 23’ü sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre kanserde görülen bu artışın temel 3 sebebi, yaşlı nüfusta artış, tütün kullanımı ve obezite salgınıdır.

3'TE 2 SİGARADAN KANSER OLUYOR

Sadece tütün kontrolü ile ülkemizde görülen kanserlerin üçte ikisinin önlenmesi mümkündür. Dünyada ve ülkemizde özellikle 15 yaş ve üstü nüfus sigara tüketiminde önemli bir rol oynamaktadır.

NE KADAR PARA VERİYORUZ?

Yaklaşık 28 yıl sigara içen Prof. Dr. Ç.Volkan AKYOL, oturup sigaraya verdiğimiz parayı ve bunun ekonomiye zararını hesaplamış. İşte rakamlar;

Günde yaklaşık 20 milyon paket sigara tüketildiğini düşünecek olursak ve en düşük sigara paketi fiyatını yani 3 dolar olarak hesaplarsak günlük Türk toplumunun gönüllü olarak sigaraya verdiği para miktarı 60 milyon dolar eder, bunu da 365 günle çarpacak olursanız bu miktarın 21.9 milyar dolar olduğu ortaya çıkmaktadır.

Hesabın hepsi bu mu, tabi ki değil, diğer taraftan her yıl sigaradan dolayı kansere yakalanan 100.000 vatandaşımızın ortalama tedavi giderinin kişi başına en az yaklaşık 6000 dolar olarak kabul edersek 600 milyon dolar olduğunu hesaplayabiliriz.

Diğer taraftan bu insanlarımızın ülke ekonomisine, mesleklerine bağlı olarak çalışıp üretemeyeceklerini de ayrıca hesap etmemiz gerekmektedir. Sigara içilen ev ve iş yerlerinde yaklaşık 2 yılda bir badana boya masraflarını diğer taraftan ayda bir perdelerin yıkandığını ve bunların sadece tüketim ekonomisi olarak karşınıza çıktığını da gözler önüne sermek istedim. Bu yıllık toplam 22 milyar dolarla ülkemize kaç okul, kaç fabrika yapılabileceğini gelin sizler hesap edin.