BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,36
HABER /  DÜNYA

Her şey Putin'in kontrolünde

Yabancı yatırımcılar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün onayladığı yeni kabineyi değerlendirdi.

Abone ol

Putin'in dün onayladığı yeni kabinenin, her şeyin Putin'in kontrolünde olduğunu gösterdiğini ve eski politikaların sürdürüleceğinin işareti olarak yorumlandı.

Moskova'daki Citigroup şirketinin baş strateji uzmanı Kingsmill Bond İngilizce yayımlanan ''The Moscow Times'' gazetesine yeni kabineyle ilgili yaptığı açıklamada, ''Biz özellikle reformcu bir hükümet beklemiyorduk ve şu anda zaten öyle bir hükümet yok'' dedi.

Gazete, yabancı yatırımcıların özellikle hükümetteki Arkadi Dvorkoviç, Olga Golodets ve İgor Şuvalov gibi liberal isimlerin başbakan yardımcılığına atanmasına yoğunlaştığını belirterek, Şuvalov'un Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atanmasının iplerin Putin'in elinde olduğunu ve eski başbakan yardımcısı İgor Seçin'in de perde arkasından hükümet içindekini etkinliğini sürdüreceğini gösterdiğini kaydetti.

Putin'in Başbakanlığı sırasında hükümet içindeki sağ kolu konumundaki 45 yaşındaki Şuvalov, önceki hükümette de Viktor Zubkov ile Başbakan Birinci Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Şuvalov, geçen Mart ayında eşi Olga'nın, aralarında Rus milyarderlerin de bulunduğu birtakım yatırım anlaşmalarının ayarlanmasından dolayı 100 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği iddiasıyla Rus basının hedefi haline gelirken, Şuvalov, yatırım anlaşmalarını kabul etmiş, ancak bunların tamamen yasal olduğunu ve herhangi bir çıkar elde etmediklerini savunmuştu.

Rus basını, iddiaların şahin kanadın temsilcisi olarak bilinen ve Putin'den sonra en etkili isimlerden biri olan Seçin'in Şuvalov'un liberal politikalarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle sızdırıldığını ileri sürmüştü.

PepsiCo'dan BP'ye çok sayıda şirketin üst düzey yöneticilerini bünyesinde barındıran Dış Yatırım Danışma Konseyi Koordinatörü Karl Johansson da yaptığı açıklamada, Şuvalov'u ima ederek, ''Hükümetteki yeni kişiler arasında son derece başarılı profesyoneller olan bazı eski dostlar da bulunuyor. Rusya'nın ekonomi politikasındaki devamlılığı destekliyoruz'' dedi.

Panorama adlı düşünce kuruluşu yetkilisi Vladimir Pribylovskiy de yaptığı açıklamada, liberal bir isim olan Arkadi Dvorkoviç'in altı başbakan yardımcısından biri olarak atanmasının önemli bir ''taviz olduğunu'' belirterek, ''Bu Putin'in Medvedev'e hediyesi. Putin'in Medvedev'e sadece bir kişiyi, o da başbakan yardımcısı atama tercihini bıraktığı çok açık'' diye konuştu.

Duke Üniversitesi'nden derecesi bulunan Dvorkoviç, Medvedev'in Devlet Başkanlığı sırasında uluslararası yatırımcıların en çok ilgisini çeken ve desteklediği isimdi.

Indem adlı düşünce kuruluşu yetkilisi Yuriy Korgunyuk, başbakan yardımcılarının son derece güçsüz olduğunu savunarak, ''Yetkileri sadece kağıt üzerinde ve rüştlerini ispatlamaları için çok yoğun çalışmaları gerekiyor. Bu özellikle Dvorkoviç için büyük bir sorun olabilir. Çünkü kendisi hep danışman olarak görev yaptı. Hiçbir zaman böyle üst düzey bir görevde yer almadı'' dedi.

-Muhalefete göre yeni hükümet eskinin devamı-

Putin'in onayladığı yeni hükümet konusunda Rus muhalefetinden de çeşitli yorumlar gelirken, muhalefet genel olarak yeni bir şeyin olmadığı ve yeni hükümetin de eski politikaların devamı olduğunu savundu.

Dünya eski satranç şampiyonlarından Mihail Kasyanov, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Yeni hükümet listesini gördüm. Tek bir sonuç var: Politikalar aynı kalacak. Herkese, halka ve iş dünyasına baskılar devam edecek'' ifadesini kullandı.

Rus muhalefetinin büyük tepkisini çeken Vladislav Surkov'un Başbakan Yardımcısı ve Vladimir Medinskiy'in Kültür Bakanı olarak atanmasını da eleştiren Kasyanov, ''Putin'in yönetimi altında inşa edilen propaganda makinesi yeni kabinde de çalışmaya devam ediyor'' dedi.

Kremlin idaresinin 12 yıl boyunca omurgasını oluşturan Surkov, geçen yıl Aralık ayında Putin tarafından Başbakan Yardımcısı olarak atanmıştı.

Uluslararası ekonomi çevrelerinde saygın bir yere sahip olan eski Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin de yaptığı açıklamada, yeni kabinenin ''atılım'' yapacak bir kabineden ziyade ''devam'' kabinesi olduğunu belirterek, ''Rusya'yı bekleyen sorunlara zamanında ve uygun karışlık verebilecekleri konusunda endişelerim var'' diye konuştu.

Rusya'daki Amerikan Ticaret Odası Temsilcisi Andrew Somers da yaptığı açıklamada, kabinedeki isimleri son derece ''olumlu'' bulduğunu söyleyerek, özellikle Dvorkoviç ve Golodets'in atanmalarının önemli olduğunu kaydetti.

HSBC'nin baş analistlerinden Aleksandır Marazov da yaptığı açıklamada, yeni hükümetin liberal olduğunu söyleyebilmek için henüz çok erken olduğunu belirterek, yeni hükümetin gücü ve yetkisi konusunda Kremlin'deki yeni yapı belirleninceye kadar bir şey söylemenin mümkün olamayacağını ifade etti.