BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.440,16
HABER /  POLİTİKA

Her iki oydan biri AK Partinin

Tüm partilerin oy oranı AK Parti'nin oyuna yetişemedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği 22 Temmuz seçimi, iktidardaki AKP'nin oylarını artırması ve açık ara farkla birinci parti olmasıyla sonuçlandı.

42 milyon 537 bin 305 seçmenin kayıtlı olduğu seçimde "cumhuriyet mitingleri"nin morali ile seçime giren CHP'nin, tek başına iktidar iddiasını öne süren MHP'nin, baraj sorunu olmadığını iddia eden DP'nin ve bağımsızların toplam oy oranı AKP'ye yetişemedi.

Laiklik odaklı tartışmalar ve iktidar süresindeki yıpranma payı nedeniyle oylarının düşebileceği yorumları yapılan AKP, anketleri haklı çıkararak patlama yaptı ve kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 46'yı aşarak ikinci kez 5 yıllığına tek başına iktidar olma hakkı elde etti.

3 Kasım 2002'deki seçimde AKP ile birlikte TBMM'ye girebilen tek parti olan CHP, oylarını ciddi oranda artıramadı ve yine ana muhalefet partisi konumunda kaldı. MHP ise 5 yılın ardından TBMM'ye geri döndü.

AKP'nin zaferi
3 Kasım 2002'de yapılan seçimde oyların yüzde 34,43'ünü alan AKP, oy oranını yüzde 47'ye yaklaştırarak 5 yıllığına tek başına iktidar olma hakkı elde etti. 341 milletvekili ile TBMM'ye girmesi beklenen AKP, cumhurbaşkanını tek başına seçmek için gerekli olan 367 milletvekiline ulaşamamış olsa da neredeyse her iki seçmenden birinin oyunu alarak uzun yıllardır erişilemeyen bir oy oranına çıktı.
AKP, bu sonuçla, 28 Mart 2004'te yapılan genel yerel seçimdeki yüzde 41'lik oy oranının da geçici olmadığını ortaya koydu.