BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Her hastalıkta antibiyotik kullanmayın

Ülkemizde antibiyotik kullanımı bilinçsiz ve kontrolsüz yapıldığı anlaşıldı. Ancak her ateşlenmede antibiyotik çok sakıncalı.

Abone ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen bir araştırma ülkemizde antibiyotik kullanımının kontrolsüz ve çoğu zaman uygunsuz olduğunu ortaya çıkardı.

678 üniversite öğrencisi, 602 üniversite öğretim üyesi, 77 tıp fakültesi son sınıf öğrencisi ve 475 pratisyen hekim üzerinde anket çalışması gerçekleştirilen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Çağrı Büke, "Çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinin yaş ortalaması 18-24, öğretim üyelerinin yaş ortalaması ise 26-48'dir.

Antibiyotik kullanım amacına yönelik sorulara bakıldığında öğrencilerin yüzde 32'si ateş düşürmek için antibiyotik kullandığını belirtirken, bu oran öğretim üyeleri arasında yüzde 36'dır. Yine öğrencilerin yüzde 28'i, öğretim üyelerinin yüzde 7'si ağrı gidermek için; öğrencilerin yüzde 24'ü, öğretim üyelerinin yüzde 14'ü halsizlik ve yorgunluğu gidermek için; öğrencilerin yüzde 83'ü, öğretim üyelerinin de yüzde 74'ü soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik kullandığını belirtmiştir" dedi.

Öğrencilerin yüzde 21'inin, öğretim üyelerinin de yüzde 11'inin eczacı önerisi ile antibiyotik kullanmaya başladığını açıklayan Prof.Dr.Büke, "Öğrencilerin yüzde 44'ü, öğretim üyelerinin de yüzde 46'sı kendilerini hasta hissettiklerinde kendi kendilerine antibiyotik kullanmaktadır" diye konuştu.

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BİLE BİLİNÇSİZ

Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin de yüzde 34'ünün antibiyotikleri nezle, grip gibi viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılabileceğini belirttiğini açıklayan Prof.Dr.Büke, "Birinci basamakta çalışan 475 pratisyen hekim arasında yapılan çalışma da, hekimlerin her üç reçetelerinden birisinde antibiyotiğe yer verdiğini göstermiştir.

Antibiyotikler en çok üst solunum yolları enfeksiyonları için yazılmaktadır. Buna karşın üst solunum yolları enfeksiyonlarında antibiyotik yazmak için doğru tanı kriterlerini belirtenlerin oranı yüzde 12 olarak bulunmuştur. Yine pratisyen hekimlerin antibiyotikler ve genel kullanımları konusundaki bilgilerine bakıldığında tıp fakültelerinden yeni mezun olanların bilgilerinin daha iyi olduğu saptanmıştır" dedi.

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr.Büke, "Uygunsuz antibiyotik kullanımına bağlı ağız, barsak ve deride bulunan flora bakterileri hızla dirençli hale gelebildiklerinden bu durum yalnızca o kişi açısından değil, aynı zamanda toplumdaki diğer insanların sağlığı açısından da bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle hekim reçetesi olmaksızın eczanelerden antibiyotik satışı yapılmamalıdır. Hekimlerin antibiyotiklerin akılcı kullanımları konusunda sürekli mesleki eğitimden geçirilmeleri gerekmektedir. Halkın da antibiyotikler hakkında ağrı kesici, ateş düşürücü, halsizlik giderici gibi yanlış bilgilerinden arındırılması ve antibiyotiklerin doktor önerisi olmaksızın asla kullanılmaması konusunda bilinçlendirilmesi gereklidir" diye konuştu.