BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Her gün 6 kişi intihar ediyor

Her geçen yıl artan intihar sayıları çarpıcı sonuçlar doğurmaya başladı. Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü'nün listesine 76.sıradan girdi.

Abone ol

Ülkemizde her gün 6 kişi intihar ediyor. 2001 ve 2010 yılları arasında istatistiklere baktığımızda da, 2001 yılında Türkiye’de yılda 1500’lerde olan ve ölümle sonuçlanan intihar vakaları 2010’lu yıllarda 2 binleri aştı. İnternethaber'in sorularını yanıtlayan Psikolog Hilal İnan'a göre, erken yaşlarda kaldıramayacağı duyguları kontrol edemeyen birey intihara sürüklenmektedir.

TÜRKİYE LİSTEDE 76. SIRADA

İntihar vakalarının sebepleri kişilerin; eğitim durumlarına, daimi ikametgah ve medeni durumuna, yaş grubuna, yapılan iş/meslek grubuna, bakmakla yükümlü olduğu kişiye göre intihar olarak çeşitlenmekte. Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı listede 76. sırada. Listenin en başında ise Litvanya geliyor.

AİLELER "KAZA" DİYEREK GİZLİYOR

Türkiye’de son yıllarda, ilkokul lise ve üniversite çağındaki gençler arasında yaşanan intihar vakalarındaki artış da gözlerden kaçmadı. TÜİK(Türkiye İstatisik Kurumu)’in verileri de bu gözlemleri doğrular nitelikte. 2000 yılında yüzbinde 2.09 olan intihar oranı son yayınlanan verilere göre 3.00’ı aşmış durumda. Ailelerin intihar vakalarını, çevresindekilerden gizleyerek screen-shot-2013-12-04-at-2.04.02-pm.20131204140949.png“kaza” olarak ifade etmesiyle de resmi verilerden daha da fazla olduğunu unutmamak gerek.

SEVGİ, MERHAMET, ŞEFKAT

Psikolog Hilal İnan intiharların gerekçesi olarak şunları söylüyor:

“Bireyler ufak yaştan itibaren yetiştirilmeye başladıklarında sevgi, merhamet, şefkat kavramları üzerinde yetiştirilmelidir. Fakat aileler bu kavramlara dikkat etmeyip; çocuklarıyla ilgilenmedikleri takdirde, çocuk; TV, bilgisayar, internet gibi aileden bağımsız bir çok doyumsuzluk ve şehvet öğesi barındıran, erken yaşlarda kaldıramayacağı öfke ve ateşe çağıran temalarla karşılaşmaktadır. Birey bu temalarla, ileri yaşlar yerine erken yaşlarda karşılaştığı takdirde kıskançlık, hırs, sahiplenme, öfke gibi duygularla büyüyecektir. Bu da erken yaşlarda kaldıramayacağı duyguları kontrol edemeyen bireyi intihara sürüklemektedir."