BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Her 34 öğrenciye 1 bilgisayar

Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'deki ilçelerin % 24'ünün gelişmiş, % 40'nın da gelişmemiş düzeyde olduğu ortaya çıktı

Abone ol

Türkiye'deki 923 ilçenin ilköğretim ve ortaöğretim olanaklarının incelendiği araştırma, eğitim olanakları yönünden ilçelerin yüzde 24'ünün gelişmiş, yüzde 40'ının ise gelişmemiş düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Bilgisayar başına düşen öğrenci sayısının da incelendiği araştırmada, Türkiye genelinde ilköğretimde 34,47, ortaöğretimde ise 16,38 öğrencinin bir bilgisayar kullanabildiği tespit edildi.

Araştırmada, genel değerlendirme ile ayrı ayrı ilk ve ortaöğretim olanaklarının değerlendirmelerinden en gelişmiş ilçe Çankaya (Ankara) olarak tespit edildi. Eğitim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi en düşük olan ilçe ilköğretim ve ortaöğretim olanakları birlikte değerlendirildiğinde Pervari (Siirt), sadece ilköğretim olanakları yönünden incelendiğinde Başkale (Van) ve sadece ortaöğretim olanakları yönünden incelendiğinde Şemdinli (Hakkari) olarak belirlendi.

Araştırma kapsamındaki toplam 923 ilçenin yüzde 23,51'inin (217) çok gelişmiş ve gelişmiş, yüzde 39,65'inin (366) gelişmemiş ve hiç gelişmemiş, yüzde 36,84'ünün de (340) orta gelişmişlik düzeyinde olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Araştırma verileri, Türkiye'deki ilçelerin ilköğretim olanaklarının ortaöğretimdekinden daha kötü durumda olduğunu gösterdi.

İlköğretim ve ortaöğretim olanakları değerlendirildiğinde, İstanbul'da eğitim olanakları kötü olan ilçe bulunmuyor. Ancak, eğitim olanaklarının çok iyi olduğu düşünülen Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde eğitim olanakları kötü olan ilçelerin bulunduğu belirlendi.

Bölgelere göre, ilköğretim ve ortaöğretim olanakları birlikte değerlendirildiğinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitim olanakları iyi olarak tanımlanabilen ilçe bulunmuyor.

Derslik başına düşen öğrenci sayısının en fazla olduğu bölgenin İstanbul (45,04) olduğu belirtilen araştırmada, hem ilköğretim hem de ortaöğretim okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısının en düşük olduğu bölgenin Doğu Karadeniz (20,09) olduğu bildirildi.