BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Belgeseldeki orak çekiç sırrı!

Yasaklı Atatürk belgeselinde, Rus yönetmen "komünizm" propagandası mı yapıyor? İşte tartışılan o görüntü;

Abone ol

Atatürk’ün isteği üzerine Rus yapımcılar tarafından çekilen ancak 1969'da yasaklanan belgeselde "komünizm" propagandası mı yapılıyor. Gazeteciler.com'un haberine göre 39 yıl sonra Köşk'ün internernet sitesinde yayınlanan belgeseldeki bir görüntü işte bu tartışmaları tekrardan başlattı!

BELGESELDE  ENTERNASYONEL ÇALINIYOR

Belgeselde, Sovyetler Birliği Milli Savunma Bakanı Voroşilov’un Türkiye’yi ziyaretiyle ilgili olan bölümünde çalınan Enternasyonal Marşı'nın orijinali Fransızca'dır.  Bu beste tüm dünyada geniş bir kabul görmüş ve diğer dillerdeki çevirilerde de bu besteye sadık kalınmıştır. Şarkı tüm dünyada sol ideolojinin geleneksel şarkısı olmuştur. Yaygın olarak sağ  ya da sol el yumruk yapılıp havaya kaldırılarak söylenir.

Marşın Türkçe versiyonunun bir bölümü şöyle:

Cellatların döktükleri kan
Kendilerini boğacak
Bu kan denizinin ufkunda
Kızıl bir güneş doğacak

Bu kavga en sonuncu kavgamızdır artık
Enternasyonelle kurtulur insanlık

Yıllardır hiçbir yerde gösterilmeyerek yasaklı kalan ve Atatürk'ün isteğiyle çekilen belgeseyin internette yayınlanmasıyla birlikte ilginç bir tartışma da 39 yıllık bir aradan sonra tekrardan alevlendi.

Tartışmaya neden olan şey ise belgeselin üçüncü dakikasında görülen bir çoban! Belgeselin genç Rus yönetmeni Sergey Yutkoviç'in yakın planda görüntülediği çobanın elinde uzun bir asa bulunuyor. İşte tartışılan da bu kare! Belgeseli izleyen bir bölüm izleyici, gönderdikleri yorumlarda, dönemin siyasal yapısının göz önüne alındığında, belgeselin yasaklanmasının o dönem şartları içinde doğal karşılanması gerektiğini iddia ediyor. İşte belgeselin yasaklanma gerekçelerinden bazıları;

Belgeselde yer alan bir karede koyun çobanı, Lenin'e oldukça benzetiliyor. Ayrıca aynı karede çobanın elinde tuttuğu asanın üst bülömü orak çekice benzetiliyor. Diğer taraftan belgeselde, Sovyetler Birliği Milli Savunma Bakanı Voroşilov’un Türkiye’yi ziyaretiyle ilgili olan bölümünde çalınan Enternasyonal Marşı'nda da yine komünizm propagandası yapılıyor.

İşte belgeseldeki o kare;




Tartışma yaratan belgeseli izlemek için TIKLAYIN