BIST 10.713
DOLAR 32,21
EURO 35,03
ALTIN 2.531,09
HABER /  GÜNCEL

Her 10 kişiden 1i silahlı

Türkiye’de hızla artan bireysel silahlanma, her yıl binlerce insanın canına mal oluyor.

Abone ol

Türkiye’de hızla artan bireysel silahlanma, her yıl binlerce insanın canına mal oluyor. Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) ve İsviçre kaynaklı bir araştırma şirketinin, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait verilerle hazırladığı bireysel silahlanma raporuna göre, 2005’te ruhsatlı silah sayısı 2 milyon 145 binken, 2006’da 2 milyon 420 bine yükseldi.

Raporda, Türkiye’deki ruhsatsız silahların, ruhsatlı silah sayısından iki kat daha fazla olduğuna dikkat çekilerek, yaklaşık 5 milyon silahın piyasada elden ele dolaştığı vurgulandı. Her 10 kişiden birine silah düşen Türkiye’de, en fazla ruhsatlı silahın bulunduğu illerin başında Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir geliyor. 290 milyon bireysel silahla ABD, bu konuda başı çekerken, Türkiye 19. sırada yer aldı. ABD’yi, Yemen, Finlandiya, İsviçre, Irak, Fransa, Kanada, İsveç, Almanya ve Yunanistan takip ediyor.

Türkiye’de bireysel silahlanma karşıtı Umut Vakfı, her yıl 28 Eylül’de düzenlenen "Bireysel Silahsızlanma Günü" nedeniyle "Sessiz Ayakkabılar Yürüyüşü"nü bu yıl da gerçekleştirecek. Kuruculuğunu, oğlu silahla öldürülen Nazire Dedeman’ın yaptığı Umut Vakfı’nın Taksim’de gerçekleştireceği yürüyüşe, silahla öldürülen binlerce kişinin yakınları katılacak.