BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hepimiz aynı gemideyiz

Ortalık toz duman... Siyasetteki kriz ekonomideki sancıyı gölgeledi. Artık uzlaşı zamanı...

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğündeki 7 kuruluş, bugün ''Türkiye İçin Sağduyu'' başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiri 81 ilde aynı anda kamuoyuna okundu.
 
Açıklamada, bugünlerde en çok sağduyu ve serinkanlılığa ihtiyaç duyulduğu ifade edildi ve saat 09.30 itibarıyla Edirne'den Hakkari'ye, Gaziantep'ten Samsun'a Türkiye'nin her tarafından örgütlerin ortak açıklamayı basın mensuplarına okuduğu bildirildi.

"İktisadi tedbir yerine sağduyu arıyoruz"

İstanbul'da açıklamayı okuyan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bugünlerde zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmektedir. Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması, hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız, bir talihsizliktir" dedi.
 
Sivil toplum örgütleri, Türkiye'nin bir an önce işsizlik başta olmak üzere iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerektiğini vurguladı.

Rifat Hisarcıklıoğlu'nun okuduğu bildiriden bazı başlıklar şöyle:
 
- Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele, siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.
 
- Türkiye'de yaşanan politik süreç, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmaktadır.  Siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellemektedir.
 
- Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir.
 
- Kuvvetler ayrılığı ilkesi demokrasi işleyişi için son derece önemli.
 
- Ülke Anayasa'yı ve Siyasi Partiler Kanunu'nu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin bir süreç içerisinde. Oysa ki yapılması gereken, ülkeyi ekonomik, siyasi ve sosyal standartları gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalı.
 
- Türkiye'nin, gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan, evrensel değerler ile kendi değerlerini bütünleştirecek bir anayasa ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı var.
 
- Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatı ile hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir.
 
"Türkiye, bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır" denilen açıklamada, "Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin, ama kimsenin hakkı yoktur" ifadesi kullanıldı.
 
"Empati yapmalıyız, uzlaşı kültürü gerek"
 
Bildirinin okunmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TOBB Başkanı, "Birbirimize 'öteki' diye bakmaya başladığımız an, en büyük zararı toplum olarak göreceğiz. Empati yapıyor olmayız, karşımızdakinin kaygısı, düşüncesi nedir? Uzlaşı kültürü ortaya çıkmalı" dedi.
 
"Türkiye'nin bir araya gelmesi ile ilgili en somut adım burası" diyen Hisarcıklıoğlu, "Herkes aldığı mevcut pozisyondan bir adım geri atmalı... Diyaloğu ortaya çıkarmak istiyorsak buna mecburuz. Uzlaşma için bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu.
 
Yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu belirten TOBB Başkanı, Cumhurbaşkanı ve siyasi partileri de ziyaret edeceklerini kaydetti.
 
Rifat Hisarcıklıoğlu, çağrılarının herkese olduğunu ifade etti ve "Ortak uzlaşı için girişimlerimiz var. Sadece siyasi partiler değil... Sadece bürokrasi değil... (Kimsenin) Birbirini 'öteki' diye dışlamadığı bir Türkiye istiyoruz" diye konuştu.