BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.395,33
HABER /  GÜNCEL

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP), düzenlediği basın toplantısında cumhurbaşkanı adayı olarak partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı gösterdi. Demirtaş, 'tüm kesimleri temsilen Çankaya'ya aday olduğunu' söyledi.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP), düzenlediği basın toplantısında cumhurbaşkanı adayı olarak partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı gösterdi.

Adaylığı açıklandıktan sonra basın toplantısı yapan Demirtaş, "Biz kampanya süresince de göstereceğiz ki, tek başımıza, kişi olarak Çankaya'ya aday değiliz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bana bahşedilmiş özel bir yetenek veya kudret yoktur. Sadece bir kişinin gösterilmesi gerektiğinden aday gösterildim." Demirtaş "ezilmişlerin, ötekileştirilmişlerin, halk yığınlarının kendini yönetebilme iddiasını" ortaya koyduklarını söyleyerek, adaylığı ile "daha şimdiden halklar lehine kazanmış" olduklarını söyledi.

Demirtaş ayrıca, 'cumhurbaşkanlığı seçiminin en büyük eksikliğinin adaylar arasında bir kadın adayın bulunmaması' olduğunu ifade etti.

Ağustos'ta ilk defa halkoyuna sunulacak cumhurbaşkanlığı seçimi için, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) de ortak aday olarak belirledikleri Ekmeleddin İhsanoğlu için dilekçelerini Pazar günü TBMM Başkanı .

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, dün gazetecilere yaptığı açıklamada Çankaya Köşkü'ne tekrar aday olmayacağını söyledi.

AKP adayı 1 Temmuz'da

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) cumhurbaşkanı adayının ise 1 Temmuz'da açıklanması bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçen hafta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 'adaylarının büyük ölçüde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu'

Arınç, "Eğer [Başbakan'ın] kendisi de niyetli olursa, arzu ediyorsa, biz 1 Temmuz günü bu açıklamanın yapılacağına inanıyoruz" demişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak.

İlk turda hiçbir adayın oyların yarısından fazlasını alamaması durumunda 24 Ağustos'ta ikinci tur yapılacak.

İlk kez halk tarafından seçilecek yeni cumhurbaşkanı 4 yıl görev yapacak.