BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.325,93
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Nursel Aydoğan'a şok milletvekilliği düşürüldü

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın son dakika milletvekilliği düşürüldü. Alınan kararın Meclis'te okunduğu bildirildi.

Abone ol

Figen Yüksekdağ'ın ardından HDP'li  Nursel Aydoğan için de flaş bir karar alındı. Aydoğan'ın milletvekilliğinin gelen son dakika haberine göre düşürüldüğü açıklandı.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.  Aydın, gündeme geçmeden önce, Başbakanlığın, Anayasanının 84. maddesine göre, Aydoğan'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okuttu.

Başbakanlık tezkeresinde, Aydoğan'ın, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin mahkeme kararın kesinleştiği anımsatıldı.

Tezkerede, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca, Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

Ahmet Aydın, Anayasanın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin olan ve Anayasanın 84. maddesi 2. fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı okunduğu için Aydoğan'ın milletvekilliğinin düştüğünü duyurdu.

Bu arada söz konusu Başbakanlık Tezkeresi okunurken, HDP milletvekilleri sıralara vurarak, Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. HDP milletvekilleri daha sonra TBMM Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekilliği, oylamaya gerek kalmaksızın düşmüş oluyor.

Bu arada, HDP'nin Meclisteki sandalye sayısı 57'ye indi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği de, TBMM'de düşürülmüştü.

4 YIL 8 AY HAPİS CEZASI ALMIŞTI

  HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 2011 yılında beş ayrı gösteri yürüyüşü ve  terörist cenaze törenine katılarak, “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek” suçlarını işlediği gerekçesiyle Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Mahkeme Aydoğan'ı “Terör örgütü üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek” suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. Ceza, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nce onanarak kesinleşti. Bunun üzerine savcılık, Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yazıyı Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Aydoğan'ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili karar TBMM'de okundu ve milletvekilliği düşürüldü.

MECLİS'TEKİ YENİ SANDALYE DAĞILIMI

Nursel Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Meclis'teki sandalye dağılımı da değişti.

Buna göre sandalye sayısı, AK Parti 317, CHP 133, HDP 57, MHP 36 ve bağımsız 5 olarak değişti. Toplam milletvekili sayısı 548'e düştü.