BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Ertuğrul Kürkçü'den flaş Öcalan yorumu

HDP'li Ertuğrul Kürkçü çözüm sürecinde KCK ile Abdullah Öcalan arasında fikir ayrılığının olduğuna yönelik tartışmalara ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı.

Abone ol

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, çözüm sürecinde Kandil ile Abdullah Öcalan arasında fikir ayrılıkları yaşandığına dair iddialar ve birtakım tartışmalara yönelik yaptığı açıklamada "Bence yok. Öcalan bardağın dolu tarafını gösteriyor, KCK boş tarafını... Herkes rolünü oynuyor. İkisi de gerçeği söylüyor" dedi.

HDP'li Kürkçü Habertürk'ten Kübra Par'a yaptığı açıklamalarda, Öcalan ve Kandil arasında bir fikir ayrılığının olmadığını 'KCK’nın derdinin sadece Türkiye Kürdistan’ı değil, aynı zamanda Rojava’da Kuzey Irak’ta ve İran'da da aktif olduğunu' belirterek şöyle konuştu: "Buradaki sorunların bitmesi onların da işine gelir. Öcalan stratejik bir çağrıda bulundu “Artık politik mücadele yoluna giriyoruz” dedi. KCK de bunu onayladı. Ama Tayyip Erdoğan’ın değişen formülleriyle karşı karşıyayız. Kürtlerin yerel demokrasi önerisine karşı Erdoğan’ın önerisi bir tür diktatörlük teklifi... Bu teklifi kimse kabul etmeyeceği için buradan bir çözüm yolu çıkmıyor."

İşte o açıklamalardan çarpıcı satırlar:

('Kürtler Çözüm Süreci’nde tam olarak ne istiyor' sorusuna cevaben) Ben Kürtler adına konuşmaya yetkili değilim, biz Türkiye’nin bütün ezilenlerinin partisiyiz. Varolan rejimde halkın iradesinin en güçlü yansıdığı siyasi kurum parlamentodur. Biz güçlü yerel yönetimler üzerinde yükselen bir parlamenter demokrasi istiyoruz. Bu Kürtlerin de talebi olan Demokratik Özerklik’in yönetsel ifadesi. Padişahlık, diktatörlük ya da anayasal monarşi istemiyoruz. Kürtler başlarını alıp gitmek değil, Türkiye’nin yönetimine ortak olmak niyetindeler. Bunu yapabileceklerini son 10 yıldır gösteriyorlar.

ertugrul-kurkcu.20150224121536.jpg 

HDP HEYETİ KANDİL ONAYLAMADIĞI İÇİN Mİ MESAJI AÇIKLAMADI?

Öcalan’ın devlet tarafıyla görüşmeler sonucu kaleme aldığı son metnin 15 Şubat’ta açıklanacağına dair söylemlere ilişkin muhabir Par'ın "Kandil onay vermediği için HDP Heyeti’nin mesajı açıklamadığı doğru mu?" sorusuna, Kürkçü  "Bunlar hükümetin zaman ve alan kazanmak için yürüttüğü psikolojik harekâtın sonucu. Öcalan 10 madde hükümetçe deklare edildiği takdirde kendisinin de ateşkes çağrısı yapacağını söylüyor, Kandil de hükümet herhangi bir çağrı yapmadıkça buna sıcak bakmayacaklarını söylüyor." diye cevap verdi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER VE CEYLAN BAĞRIYANIK'IN KANDİL ZİYARETİ

Geçen hafta hükümet yetkilileri ile heyet arasında görüşmeler oldu. Muhtemelen bir ara değerlendirme için gitmişlerdir. (Şah Fırat operasyonu ile bir ilgisi olabilir mi sorusuna cevaben) Hayır, onlar müzakere süreciyle ilgili meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için gittiler. Ancak ortaya çıkan bu yeni durumda KCK yöneticileri tarafından bilgi de verilecektir.

(Fotoğraf Habertürk'teki ilgili röportajdan alınmıştır)