BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.490,18
HABER /  DÜNYA

Nazarbayev'in eski damadının sır ölümü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eski damadı Aliyev'in ani ölümü konuşuluyor.

Abone ol

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in eski damadı ve Kazakistan'ın eski Viyana Büyükelçisi Rakhat Aliyev, başkent Viyana'da tutuklu bulunduğu hapishanede intihar etti.

Josefstadt Hapishanesi Müdürü Peter Prechtl, Aliyev'in yerel saatle sabah 07.20'de yalnız kaldığı hücresinde ölü bulunduğunu açıkladı.

ASILI BULUNDU

Aliyev'in hücresinin düzenli olarak kontrol edildiğini ve intihar tehlikesinin bulunmadığını belirten yetkililer, Aliyev'in tuvalette gazlı bezleri kullanarak kendini astığını söyledi.

Aliyev'in avukatları Manfred ve Klaus Ainedter ise bugün duruşması olan müvekkillerinin ölüm sebebinin yapılacak otopsi sonucu ortaya çıkacağını kaydetti.

DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇUNDAN GIYABINDA MAHKUM EDİLMİŞTİ

Kazakistan'da "cinayet ve darbeye teşebbüs" suçlamasıyla gıyabında yargılanan ve 40 yıl hapse mahkum edilen Aliyev, Haziran 2014'te Malta'dan uçakla geldiği Viyana'daki havalimanında gözaltına alınmıştı. Hakkında yakalama emri bulunan Aliyev, Viyana'daki Josefstadt Hapishanesi'ne gönderilmişti. Mahkemenin Aliyev'in ülkesine iade edilip edilmeyeceğine karar vermesi bekleniyordu. 

Avusturya, Kazakistan'ın iade talebini "Aliyev'in ülkede adil yargılanmayacağı" gerekçesiyle iki kez reddetmişti.

KAZAKİSTAN REJİMİ YAKALAMA EMRİ ÇIKARMIŞTI

Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından 2007'de Viyana Büyükelçisi olarak atanan Aliyev hakkında, Kazak Nurbank'ın iki yöneticisinin ortadan kaybolmasıyla ilgili açılan dava çerçevesinde "işkence, alıkoyma ve cinayet" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Kazakistan hükümeti, bütün resmi görevlerinden alınan ve diplomatik dokunulmazlılığı kaldırılan Aliyev'in tutuklanması için 26 Mayıs'ta uluslararası yakalama emri çıkarmıştı.

İstihbarat başkanıyla hükümeti devirmek için "darbeye teşebbüs etmek" suçundan da yargılanan Aliyev, iki davada da 20'şer yıl hapse mahkum edilmişti.

Suçlamaları reddeden ve siyasal bir karalama kampanyasıyla karşı karşıya olduğu ileri süren Aliyev, 2013'de yayımladığı kitabında Nazarbayev'i ülkedeki siyasi muhalifleri öldürmekle suçlamıştı.