BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

HDP'li belediyelere hendek cezası

İçişleri Bakanı "Müfettişlerimizin raporlarına göre eğer belediye başkanları, belediye yetkilileri suçluysa gerekenleri yapacağız" dedi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, "Şu an itibariyle Cizre'de, Silopi'de hendeğin olmadığını söyleyebilirim. Ama geçmiş zamanlarda oldu, biz onlarla ilgili olarak müfettişlerimizi gönderdik. Müfettişlerimizin raporlarına göre eğer belediye başkanları, belediye yetkilileri suçluysa gerekenleri yapacağız" dedi.

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 3. bölümün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Öztürk, normal şartlar altında Jandarma Genel Komutanlığı'nda hazırlanacak kararnamenin mutlaka usulüne göre geleceğini ve İçişleri Bakanı tarafından muhtemelen onaylanacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kanunda yer alan Bakan'a özel yetkiler verilmesi tersinden okunduğu zaman anlamlıdır. Yani ya bakan başka türlü ister de bir direnişle karşılaşırsa anlamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yoksa normal şartlar altında köklü bir kurum olan Jandarma teşkilatının uygun olmayan kişileri zaten sayın Bakan'a götürmeyeceği ve Bakanın da bunları onaylamayacağı tabi. Kesinlikle Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi içinde tecrübeleriyle, siciliyle, disipliniyle insanlar seçilecek.

Daire başkanları Bakanın onayıyla atanıyor, generaller bunun istisnasıdır. Generallerin atama düzeni üçlü kararnameyle yapıldığı için sayın bakanların yetkisi dahilinde değildir. Bu konuda Jandarma teşkilatının eğer bu kanun sizin teveccühünüze mazhar olursa doğrusu olması gerektiği yere geleceğini düşünüyorum. Elbette söylenenler içinde siyasi iktidarların bunlara nüfuz edeceğiyle ilgili endişeler olabilir ama bunu her kurum için söylemek mümkün ama biz siyaset kurumuna, iktidar kurumuna bu anlamda güvenmek durumundayız."

Jandarma teşkilatının 175. yılının kutlandığını belirten Öztürk, bu değişikliklerin örnek alınan Fransa'da 10 yıl evvel yapıldığını söyledi.

"Kırsaldaki sandıkların korunmasının jandarmanın bir numaralı görevidir"

Kırsaldaki sandıkların korunmasının jandarmanın bir numaralı görevi olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Sandıkları, halkın iradesini olduğu gibi koruyup yerine ulaştırmak kırsalda jandarmaya düşen bir görevdir. Türkiye'nin ikinci bir kolluk kuvveti olarak kalmasında yarar görüyoruz. Büyükşehir Yasası ile birlikte jandarmanın yetki sorunu yaşadığını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Büyükşehir Yasası hazırlandığı zaman da jandarma açısından hakikaten problemli bir alan doğmuştu. Artık bu sorun da giderilmiş olacak."

Cizre'de hendeklerin açıldığına ilişkin bir soruya Öztürk, şu yanıtı verdi:

"Cizre'de hendeklerin açılmasıyla ilgili belediyelerin bu işi bizzat yaptıklarıyla ilgili müfettiş gönderdik. Henüz bu raporlar elimize gelmiş değil. Ama şu an itibariyle Cizre'de,  Silopi'de hendeğin olmadığını söyleyebilirim. Ama geçmiş zamanlarda oldu, biz onlarla ilgili olarak müfettişlerimizi gönderdik. Müfettişlerimizin raporlarına göre eğer belediye başkanları, belediye yetkilileri suçluysa, onlarla ilgili gerekenleri yapacağız."