BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.388,32
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den Erdoğan'dan şikayetçi oldu!

HDP, AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ulusal bir televizyon programında söylediği, "Benim için neler söylediler. Çıktı bir tanesi Gürcüdür diyen oldu, çıktı bir tanesi affedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu" ve İzmir mitinginde açıklamalarıyla ilgil suç duyurusunda bulundu.

TOMLUMSAL BARIŞI ZEDELEDİ

HDP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ulusal yayın yapmakta olan Star TV ve NTV kanallarının ortak yayını olan "Adaylar Konuşuyor" adlı programa 12. Dönem Cumhurbaşkanlığı adaylığı vesilesiyle Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı sıfatıyla katıldığını hatırlatıldı. Muhabirin yönettiği soru üzerine Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Benim için neler söylediler. Çıktı bir tanesi Gürcüdür diyen oldu, çıktı bir tanesi afedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu" ifadelerini kullandığı ve toplumun geniş kesimlerince izlenen televizyon kanallarında açıkça toplumsal barışı zedeleyici ve kutuplaşma yaratıcı söylemlerde bulunduğu belirtildi.

İZMİR'DEKİ KONUŞMASI AYRIŞTIRICI

Ayrıca Erdoğan’ın İzmir mitinginde Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında sarfetmiş olduğu “Kılıçdaroğlu sen Alevisin ben Sünni. Bunu söyle. Demirtaş sen de Zaza'sın. Bunu söylemekten korkma” sözlerinin de toplumu ayrıştırıcı niteliği bulunduğu ifade edildi.

HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞI TAHRİK 

Suç duyurusunda, ilgili yasa maddesi hatırlatılarak, “5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" başlığıyla düzenlenen 216. maddesi toplumda bu şekilde kutuplaşma yaratıcı ve nefret suçu niteliğindeki söylemleri suç olarak düzenlemiştir.

TCK 216/1 maddesine göre 'Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı bakımından farklı özelliklere sahip bir kısmını diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimsenin" bu davranışı kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturması halinde eylem 1 yıl - 3 yıl arası olmak üzere cezalandırılmaktadır. Bununla beraber ilgili maddenin 2. fıkrası ise "Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' şeklinde düzenlenmiştir” ifadelerine yer verildi.