BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL

HDP'den dokunulmazlıklar için imza çağrısı

HDP dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracakları dilekçeye imza çağrısı yaptı.

Abone ol

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracakları dilekçeyi göstererek "Başvurabilmemiz için 52 imzaya daha ihtiyacımız var. Çağrımız parlamentodaki bütün milletvekillerine" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi olan HDP milletvekili Mithat Sancar, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında dokunulmazlıkların kaldırılmasına düzenlenen anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi. Hazırlanan dilekçeyi Anayasa Mahkemesine verebilmek için 110 milletvekilinin imzasının bulunması gerektiğini kaydeden Mithat Sancar şöyle konuştu: "Leyla Zana, Meclis çalışmalarına katılmadığı için grubumuzda 58 milletvekilimiz var. 52 imzaya daha ihtiyacımız var. Başvuru süresi 10 gündür. Cumhurbaşkanını onayının ardından Resmi Gazetede yayınlandığı gün başlar bu 10 gün. Bu hesaba göre bu başvuruyu en geç Pazartesi günü yapmamız gerekiyor. Bu çağrımızı daha önce paylaştık. CHP'lilerle de oldu görüşmelerimiz. Çağrımız parlamentodaki bütün milletvekillerine."

"UMARIM İFADEYE ÇAĞRILMA, GÖZALTINA ALINMA GİBİ YAKLAŞIM GÖSTERİLMEZ"

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve eski milletvekili Aysel Tuğluk ise "Umarız bazı zorlayıcı gelişmeler yaşanmaz. Milletvekillerimiz ifadeye çağrılma, gözaltına alınma yada tutuklama gibi bir yaklaşım gösterilmez. Bunun ciddi sıkıntılar yaratacağını görmek gerekiyor. Toplumun, halkın, HDP'ye oy verenlerin bunun karşısında bir tepki vereceğini görmek gerekiyor" dedi.

"TEMEL İLKELERDE ORTAK HAREKET EDEN BİR YAPIYIZ"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Bu konu kamuoyunun önünde tartışmayı gerekli bulduğumuz bir konu değildir. Kendi içimizde eleştiriler de farklı görüşler de her zaman olmuştur. Bunlar en açık şekilde dile getirilmiştir. HDP'nin olmazsa olmaz özelliği budur. Bunu çıkardığınızda HDP'den geriye pek az şey kalır. Şunu kast ediyorum; HDP çoğulcu bir partidir. Farklı görüşlerin olduğu, farklı çevrelerin temsil edildiği bir partidir. Farklı görüşler mutlaka olur ama temel ilkelerde ortak hareket eden bir yapıyız biz" dedi.