BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07
HABER /  GÜNCEL

HDP’den Dersim önergesi

HDP “Dersim katliamı” ile ilgili soruşturma önergesi verdi. <br/>Dersim katliamının yıl dönümü dolayısıyla parlamentoda düzenlediği basın to...

Abone ol

HDP “Dersim katliamı” ile ilgili soruşturma önergesi verdi.
Dersim katliamının yıl dönümü dolayısıyla parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet döneminde Kürt halkına karşı geliştirilen politikalarla pek çok katliamın yaşatıldığını söyleyen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhuriyet döneminde ortaya konan raporlar, Bakanlar Kurulu Kararları ve Mecliste kabul edilen yasalların tamamının Dersim’de sistematik bir şekilde katliam planlandığını ortaya koyduğunu belirtti.
“Aradan 77 yıl geçti, Dersim katliamıyla ilgili bir yüzleşme ortaya koyulmadı” ifadelerini kullanan İdris Baluken, Başbakan Erdoğan’ın Dersim katliamı ile ilgili gayri ciddi tavır içinde olduğunu savunarak, “AK Parti’nin ve Başbakan’ın bu tavrı ortada, ancak muhalefet partilerinin de Dersim katliamı ile ilgili yüzleşmekten korkan tavırları var. CHP Dersim katliamı ile yüzleşmeden Türkiye halkları nezdinde mahkum olmaya devam edecektir” diye konuştu.
Baluken, “Dersim katliamı ile ilgili gerek komisyon düzeyinde gerekse Genel Kurul düzeyinde ciddi tartışmaların yapılması, Dersim katliamının geçmişte yüzleşme olanağı üzerinden değerlendirilerek, bir sürecin örgütlenmesi gerekir” diyerek, barışın anahtarının Dersim katliamı ile ilgili oluşturulacak yüzleşme komisyonunun elinde olduğunu söyledi.
Baluken, Dersim katliamına ilişkin bir araştırma önergesini Meclis Genel Kuruluna sunacaklarını belirterek, diğer siyasi partilerden bu konuda destek istedi.
(İHA)