BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.507,75
HABER /  GÜNCEL

HDP’de gündem Freedom House raporuydu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Freedom House raporuyla ilgili olarak, “Gerçek onların tespit ettiğinden daha...

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Freedom House raporuyla ilgili olarak, “Gerçek onların tespit ettiğinden daha kötü. Onlar işinden çıkartılan gazetecilerle ilgilenmiyor. Bizzat ticaret, bankacılık yoluyla denetlenmesiyle ilgilenmiyorlar” dedi.
TBMM’de düzenlenen partisinin grup toplantısında konuşan Kürkçü, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, 42 yıldır dinmeyen acısının bugün hala dillerinde olduğunu söyledi. Kürkçü, Gezmiş’in 16 kelimelik sözlerinin idam tutanağına yazılmadığını söyleyerek, “’Yaşasın Marksizm, Leninizm yüce ideolojisi, yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi, yaşasın işçiler ve köylüler, kahrolsun emperyalizm’. Bu 16 kelime 42 yıldır yapmamız gereken işlerin en kısa listesini sunuyor. Halkların Demokratik Partisi bu anıya, davaya sadık olarak, onların yolunda yürümeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

MECLİS’TEKİ FEZLEKE GÖRÜŞMELERİ
Kürkçü, dün Meclis’te özel toplantı yapıldığını belirterek, “O sözleri herkesin önünde, karşısında idam mahkumunun cesareti ile savunarak cesareti gösteremediler. Meclis televizyonunu kapattılar, meclisin internet yayınını kestiler, halkın diyemediklerini görmesini önlemeye çalıştılar. Önlerine yazılmış kağıtlar, hiçbir karşılığı olmayan, hiçbir gerçeği cesaretle haykırmayan kendi haklılıkları, cesaretleri savunamayan dört bakanı izledik. Komisyon’da haklarında verilecek kararı bekleyecekler. Dokunulmazlıkları kaldırılıp Yüce Divan’a gönderilecekler mi, gönderilmeyecekler mi? Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çoğunlukta olduğu tüm meclis Komisyonları nasıl çalışıyorsa, öyle çalışacaktır. Örnek Uludere Komisyonu. Uludere Komisyonunda gözümüzle gördüğümüz halde, bütün bant kayıtlarını gözümüzle izlediğimiz halde, insansız hava araçlarının kayıtlarını anladığımız halde Adalet ve Kalkınma Partili üyeler adım adım katledişlerini görünce gözyaşlarını tutamamışlar. Uludere köylülerinin katledilme emrini Genelkurmay başkanı bizzat vermişti. Bu komisyonun da akıbeti aynı olacaktır. Onun için fezlekeler milletvekillerinin bilgisinden kaçırılarak, zor bela getirilmiştir” diye konuştu.
Freedom House raporuna da değinen Kürkçü, şunları söyledi:
“Sanıyorlar ki çok mühim kuruluş sanıyorlar. Freedom House, Amerika Birleşik Devletleri müesses nizamının ahlaki sınırları çizen kuruluştur. NATO’nun kuruluşunu savunmuş, Marshall Planını savunmuş Türkiye’ye müttefik olarak bakan kuruluştur. Davutoğlu’nun ‘ona inanmayan, bana inanın’ demesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Gerçek onların tespit ettiğinden daha kötü. Onlar işinden çıkartılan gazetecilerle ilgilenmiyor. Bizzat ticaret, bankacılık yoluyla denetlenmesiyle ilgilenmiyorlar.”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde saflaştırmayı kabul etmediklerini ifade eden Kürkçü, yoksulların, kadınların, ana dili Türkçe dışında olanların yanında olan bir adayı belirleyeceklerini söyledi.
Öte yandan Van’da konteynır kentte yaşayan vatandaşlar ve Yargıtay’da iki yıllık hapis cezası onanan Mülkiye Demir Kılınç, eşi ve çocuklarıyla toplantıya katıldı.
(İHA)