BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.475,38
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP referandum sandığında döküldü!

HDP, 16 Nisan halk oylamasında neredeyse tek parti olduğu illerde üstünlüğünü kaybetti. 1 Kasım seçimlerine göre HDP'nin oy kaybı, bazı illerde yüzde 10'lara kadar çıktı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'daki katılım ve "evet" oylarıyla ilgili açıklaması bölgedeki değişimi gözler önüne serdi. 1 Kasım seçimlerine göre HDP bazı illerde yüzde 10'lara yakın bir oy kaybı yaşadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referandum gecesi Huber Köşkü'nde yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki oylara ayrı bir vurgu yaptı, "Partilerin halk oylamasındaki pozisyonlarını dikkate aldığımızda, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tüm illerde 10 ilâ 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz" dedi.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA OYLAR ARTTI

1 Kasım seçimlerine bakıldığında, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa'da "evet bloğunun" oyu yaklaşık 450 bin arttı. 

HDP'DEKİ KAYIP BÜYÜDÜ

Hakkari, Şırnak gibi HDP’nin neredeyse tek parti olduğu bazı illerde ise AK Parti’de temsil edilen “Evet” oyları oransal olarak yüzde 25’in üzerine çıkarak HDP açısından sürpriz yaptı. Ağırlıkla Kürtlerin yaşadığı iller HDP’nin yanında duruşunu değiştirmedi ve “Hayır” dedi. Bölge "Hayır" dedi ama HDP'den yaşanan oy kaymaları Türkiye genelindeki "Evet" oylarına önemli katkı yaptı.

AK PARTİ'NİN DİYARBAKIR'DAKİ OYLARI ARTTI 

1 Kasım'da 576 bin seçmenin HDP'ye, 169 bin seçmenin AK Parti'ye oy verdiği Diyarbakır'da "Hayır" oyları 524 bin, "Evet" oyları ise 251 bin olarak gerçekleşti. Yani HDP'nin 1 Kasım'a göre neredeyse 52 bin seçmenin oyunu kaybettiği, AK Parti'nin ise 80 binin üzerinde seçmenden oy aldığı görüldü.