BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  SEÇİM

HDP oy oranı son durum ne barajı geçti mi?

HDP oy oranı son durum ne sorusunun yanıtı 1 Kasım seçim sonuçlarıyla netleşti. 7 Haziran'da yüzde 13 oy olan HDP yurtdışı oylarla seçim barajını ucu ucuna geçmeyi başardı.

Abone ol

7 Haziran seçimlerinde yüzde 13'e yakın oy alarak, seçim barajını rahat şekilde aşan HDP, 1 Kasım seçimlerinde hemen hemen tüm seçim bölgelerinde oy kaybetti.

HDP'nin Türkiye genelinde aldığı oy oranı yüzde 10 civarına indi. Bu da, HDP için "baraj altı kalabilir mi" söylentilerini ortaya çıkardı. HDP yetkiilileri, partinin oylarının yüzde 10.4 civarında olduğunu, yurtdışı oyların da eklenmesiyle bu oranın yüzde 10.8'e ulaşmasını beklediklerini açıkladılar. 

HDP oy oranı son durum barajı geçti mi

HDP BARAJI GEÇEMEZSE, BAŞKANLIĞIN ÖNÜ AÇILABİLİRDİ

HDP'nin yüzde 10'un altında kalması halinde, Türkiye'de sistem değişikliğinin de önü açılabilecekti. AK Parti'nin gerek 7 Haziran'da, gerek 1 Kasım'da seçim bildirgesine koyduğu Başkanlık sisteminin önü açılabilir. Mevcut anayasa uyarınca, Anayasa'da değişiklik için 367 vekilin desteği gerekiyor. Anayasa değişikliklerini referanduma götürmek için ise 330 vekil yetiyor. HDP'nin baraj altı kalması halinde ise, AK Parti'nin en azından 330 vekil sayısına erişmesi bekleniyor. 

SANDIKLARIN YÜZDE 97'Sİ AÇILDI

HDP'nin en önemli isimlerinden, İmralı görüşme heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder de Ankara'dan milletvekili seçildi.