BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.442,57
HABER /  DÜNYA

Hdp meclis’te ilk basın toplantısını yaptı

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, TBMM’de düzenledikleri ilk basın toplantısında hükü...

Abone ol

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, TBMM’de düzenledikleri ilk basın toplantısında hükümetin politikalarını eleştirdi.
HDP Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, TBMM’de ilk basın toplantısını düzenlediler. Toplantının başında Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ten HDP Eş Başkanları için Meclis’te bir mekan hazırlanması konusunda talepte bulunuldu. Anayasa çalışmaları sürecinin tıkandığını belirten Ertuğrul Kürkçü, AK Parti’nin eldeki anayasa taslağının 60 maddesini eski anayasaya ekleyerek yeni anayasa ihtiyacını ikame edebileceğini düşündüğünü belirtti. Yeni bir anayasa yapabilmek için çatışmasızlığı anlamlı kılacak yeni adımlar atılması gerektiğini belirten Kürkçü, hükümetin Kürt meselesi konusunda herhangi bir yapıcı adımı atmadığını ifade ederek, “Eski Osmanlı topraklarını değil, Kürt halkını da ayıran, sınırın iki yakasındaki halkın birbirlerine artan ilgisini önleyebilmek için bir duvar gayretindeler. Halkları birbirlerinden beton duvarlarla ayırmaya çalışmak halkın öfkesini ve başkaldırısını getirdi. Nusaybin Belediye Başkanı, Türkiye’nin ve dünyanın dikkatini, 21. yüzyılın başlangıcındaki ilk utanç duvarını inşaya başlayan güvenlik girişimine çekmeyi başardı. İsrail’in Filistinlileri birbirinden ayırmak için inşa ettiği duvarlardan esinleneceğini kimse beklemezdi Başbakan’dan” diye konuştu.
Sincan F Tipi Cezaevi’nde ve diğer F tipi cezaevlerinde koğuşlara kamera sistemi kurulduğunu belirten Kürkçü, “Bundan doğan gerilim Türkiye’nin bütün yüksek güvenlikli cezaevlerinde var. Yeni şiddet süreçleri ihtimal dahlindedir” şeklinde konuştu.
Türkiye’de baskıcı, her şeyi denetim altına almak isteyen yaklaşımların her gün görüldüğünü, baskı ve zor politikalarının yeni bir toplum mühendisliği olduğunu savunan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, AK Parti’nin ‘muhafazakar demokratız’ diyerek toplumu tek kimlik altında toplamaya çalışmasının büyük felaketlere yol açabileceğini söyledi. Başbakan’ın sözünü savunmak isteyen bakanların sıraya girdiğini ve bir Vali’nin ‘Başbakan’ın sözü bizim için talimattır’ deme cüretini gösterdiğini söyleyen Tuncel, “Hani biz hukuk devletiydik. Bu ülkenin Başbakanının söylediği her şey yasa mı? AK Parti hükümeti yeniden toplumu dizayn ederken, bu toplumdaki herkesi aynı kalıp içerisinde sıkıştırmaya çalışıyor. Bunun tehlikelerine dikkat çekmek istiyorum. AK Parti hükümeti genç kadın ve erkeklerin bir arada kalma meselesini tartışırken, toplumun kadınlar ve erkeklerden oluştuğunu unutuyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)