BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,80
ALTIN 2.395,22
HABER /  DÜNYA

Öğrenci evleri tartışmasına Füle de dahil oldu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, öğrenci evleri tartışmalarıyla ilgili olara...

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, öğrenci evleri tartışmalarıyla ilgili olarak, “Farklı görüşlerin dile getirilmesi önemlidir ama daha önemli olan bu tartışmanın nasıl neticeleneceğidir” dedi.
AB Türkiye Delegasyonu Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyen Füle, öğrenci evlerinde kız-erkek öğrencilerin birlikte kalması tartışmalarıyla ilgili olarak, Başbakan Erdoğan’ın Eylül ayının sonunda demokratikleşme paketini duyurduğunu hatırlattı. Füle, “Sayın Başbakan’ın verdiği bazı güvenceler vardı. Herkesin tercihlerine saygı duyulacağını dile getirmişti. Farklı görüşlerin dile getirilmesi önemlidir ama daha önemli olan bu tartışmanın nasıl neticeleneceğidir. Umut ediyorum ki Türkiye’de bireysel haklara saygı duyulacak şekilde neticelenecek diye umuyoruz” dedi.
Gündemdeki konulardan uzak durmaya çalışmadığını ifade eden Füle, "Ama Türk toplumunun yapması gereken tartışmaların içinde de olmak istemiyorum. Benim ancak AB ve katılım süreci çerçevesinde konuya bakmaktır amacımız, müzakere konusunda konunun yansımalarını izlemektir. Bu ziyarette bu konuya da değindik” diye konuştu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Medyada özgürlük konusundaki endişelerle ilgili olarak ise Füle, “Türkiye’ye ilk geldiğimde geniş bir yelpazeye yayılmış çoğulcu bir medya görüyordum. Elinize aldığınız gazetelerde aynı konuya dair farklı görüşlerin dile getirilme durumunun azaldığını söylemek isterim. Birincisi mülkiyetin tek elde toplanması ve medya sahiplerinin başka işlerinin olmasının, ikincisi ise otosansür sisteminin etkili olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

VİZE MUAFİYETİ
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yürütülen vize muafiyetinin sağlanması konusunda da Füle, “Geri Kabul Anlaşması’nın hazırlanması yıllar sürdü diyebiliriz. Nasıl bir plan içinde ilerleyeceği de bir yıldır görüşülen bir konu. Ama zaman kaybetmiyoruz, bu sürecin ne olduğunu anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Artık Türk tarafının hangi konularda endişelendiğini, hangi konularda hassas olduğunu daha iyi biliyoruz. Mümkün olduğunca bu endişeleri karşılamaya çalıştık. Yapabileceğimizin en iyisini yaptığımızı düşünüyorum. Bugün yaptığımız görüşmeler sırasında da bu konunun Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde ne kadar önem taşıdığını vurguladık. Yakın zaman içinde somut bir sonuç alacağımızı umut ediyorum” şeklinde konuştu.
(İHA)