BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

HDP kendi güvenik paketini açıkladı!

İç Güvenlik Paketi'ne şiddetle karşı çıkan HDP, alternatif olarak kapsamlı bir paket hazırladı. Pakette seçim barajından cemevlerine kadar çarpıcı düzenlemeler yer aldı.

Abone ol

Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi beklenen İç Güvenlik Paketi'nin değiştirilmesini isteyen Halkların Demokratik Partisi, kendi önerisini Meclis Başkanlığı'na sundu. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte "Özerklik" tartışması ile gündeme gelen Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Şartı'na koyulan çekincelerin kaldırılması ve cemevlerine tanınacak statü ile ilgili maddeler de yer alıyor.

HDP, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun tamamen yürürlükten kaldırılmasını öneriyor. Bunun yerine yapılan öneri, "Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir." ifadesini içeriyor. Herkesin "kamu düzenini ağır şekilde tehlikeye maruz bırakmamak koşulu ile toplantı ve gösterilerini serbestçe belirleyecekleri yer ve mekanda gerçekleştirmesi" önerisi de teklifte yer alıyor.

HDP'nin teklifi;

"Mülki amirler, kamu düzenine yönelik açık tehdit bulunması halinde, hakkın özüne dokunmamak koşulu ile toplantı ya da gösterinin güvenlik içinde gerçekleştirilebileceği alternatif açık alanı, bu mümkün değil ise stadyum benzeri yarı açık alanı toplantı ve gösterinin 24 saat öncesinden düzenleyicilere bildirmek ve göstericilerin güvenliğini sağlayacak önlemleri almak zorundadırlar,
Hiç kimse, eylemi başka bir suç oluşturmadıkça, sadece herhangi bir toplantı ya da gösteriye katıldığı için suçlanamaz. Bir toplantı ve gösteriye katılmak başka bir suçun unsuru sayılamaz" hükümlerini içeriyor.

Düzenlemenin gerekçesinde, halen yürürlükte olan kanunun Anayasa'nın toplantı ve gösteri özgürlüğünü düzenleyen maddesine açıkça aykırı olduğu, "hakkın özüne müdahale" eden unsurlar içerdiği savunuldu.

CEMEVLERİNE STATÜ

Ertuğrul Kürkçü imzalı teklifte HDP'nin uzun süredir dile getirdiği "cemevlerine statü verilmesi" de bulunuyor. Teklifte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gözetim ve denetimi dışında da ibadethanelerin açılması ve bunlarla ilgili iznin valiliklerce verilmesi hükme bağlanıyor. HDP, vergi ve imar kanunlarının uygulanmasında da bu yerlerin ibadethane sayılması önerisini getiriyor.

SEÇİM BARAJI SIFIRLANSIN

Kürkçü'nün teklifinde bazı başka uluslararası sözleşmeler ile birlikte HDP'nin talepleri arasında yer alan özerk yerel yönetimlere geçiş doğrultusunda Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na koyulan çekincelerin kaldırılması da yer alıyor.

Yüzde 10 seçim barajına rağmen seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP, daha önce de istenirse seçim barajının tek maddelik bir teklifle kaldırılabileceğini dile getirmişti. Bu doğrultuda Kürkçü'nün önerisinde tek maddelik bir değişikliğe yer verildi. HDP, Meclis'teki sandalye dağılımının "Her siyasi partinin aldığı geçerli oy toplamının Türkiye genelindeki geçerli oy toplamına bölünmesi" yöntemiyle elde edilecek oy yüzdesiyle yapılmasını önerdi.

Teklifin gerekçesinde belediye başkanlığı seçimlerine ilişkin yasal değişikliğe gidilmesi gerektiği de vurgulandı. HDP'li Kürkçü "Bu düzenlemelerin seçim barajı olmaksızın oluşan demokratik bir parlamentoda oluşacak konsensüs içinde yapılması benimsendiğinden bu düzenlemeler geleceğe bırakılmıştır." diyerek bununla ilgili değişiklik önerisi getirmedi.