BIST 10.053
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.402,38
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP ile hükümet çözüm sürecinde nasıl anlaştı?

HDP'den bugün yapılan son dakika çözüm süreci açıklaması gözleri hükümetle dün yapılan görüşmenin detaylarına çevirdi. İşte yaşananlar...

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokrasi Partisi heyeti, yapılan görüşmeler sonrasında çözüm sürecinin kaldığı yerden devam edeceğini açıkladı.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 11 Kasım Salı günü Çözüm Süreci Kurulu’ndan bazı isimlerle biraraya geldiklerini söyledi. Sürecin kilidi nasıl açıldı? İşte dün yaşananlar...

Çözüm sürecinin kilidinin açıldığı 11 Kasım Salı günü neler yaşandı?

HDP’nin İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmek için yaptığı başvurunun üzerinden 8 gün geçmişti. Heyet ile Hükümet yetkilileri arasında bir temas sağlanamamıştı. Öğlen saatleri itibarıyla kamuoyuna yansıyan bilgiler, Hükümet’in, “kamu düzeni sağlanana kadar” süreci askıda tutacağı eğilimini sürdüğü yönündeydi. Hatta Ak Parti’nin grup toplantısı ile birlikte buna bir de Başbakan Davutoğlu’nun “Söz verdikleri gibi silah bıraksınlar” kriteri eklendi.

Ak Parti grubundan hemen sonra yapılan HDP Grup toplantısı sonrasında ise, ısrarlı sorulara HDP yetkilileri, “Hükümet ile herhangi bir temas yok” yanıtını verdi.

Öğleden sonra en son 15 Ekim’de yapılan Çözüm Süreci Kurulu saat 15:30’da, yaklaşık bir aylık aranın ardından yeniden toplanacaktı. Bu toplantı başladıktan hemen sonra HDP, “süreçte gelinen kritik aşamanın” değerlendirileceği bilgisini vererek, 12 Kasım Çarşamba günü basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

İLK TEMAS DEVLETLE 

Al Jazeera'nın haberine göre, askıya alınan sürecin, kaldığı yerden devam etme noktasına gelmesi de bu zaman diliminde oldu. HDP ile Hükümet arasında haftalar sonra ilk temas sağlandı. HDP heyeti, basın toplantısında bu temasın kimle sağlandığına ilişkin bilgi vermedi, sadece “Çözüm Kurulu’ndan bazı isimlerle” bilgisi verildi.

BAŞBAKANLIK'TAKİ TOPLANTIDAN HEMEN ÖNCE

Adalet Bakanlığı yetkilileri, HDP ile temas kuranın Hükümet değil Devlet yetkilileri olduğunu söyledi. Sırrı Süreyya Önder, görüşmenin ne zaman yapıldığı sorusuna ise “Başbakanlık’taki çözüm toplantısı başlamadan hemen önce” yanıtını verdi.

Kurulan bu temastan sonra, başlangıçta Hükümet’e süreçle ilgili mesaj vermek, giderek kritik bir noktaya doğru ilerlendiğini söylemek amacıyla hazırlanılan ve duyurusu yapılan basın toplantısının içeriği de değişti. Saat 11’de yapılacağı duyurulan basın toplantısına başlamak için HDP heyeti, aynı saatlerde iş güvenliği paketini açıklayan Başbakan Davutoğlu’nun basın toplantısının sona ermesini bekledi. Davutoğlu, bu toplantıda çözüm süreci ile ilgili konuşmadı. HDP heyeti şimdi öncelikle Başbakan’ın konuyla ilgili konuşmasını, kendilerinin dile getirdiği gibi “sürecin kaldığı yerden devam edeceği, görüşmelerin süreceği” mesajını vermesini bekliyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK? 

Basın toplantısında öne çıkan bir diğer unsur ise bazı Hükümet yetkililerinin hakkında “ öyle bir şey yok” açıklaması yaptığı, sekreterya konusunda da uzlaşmaya varıldığı bilgisiydi. HDP’li İdris Baluken, “Müzakere mekanizmalarının kurulması konusunda ortak irade” olduğunu söyledi.
HDP, şimdi öncelikle siyasi görüşmelerde bulunacak, yani Hükümet’in çözüm süreci ile ilgili bakanlarından bazıları ile biraraya gelecek. Bu görüşmelerin haftasonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Sonrasında ise heyetin İmralı’ya gitmesi için bir tarih belirlenecek.

Bu aşamada “sekreterya” kurulması konusunda da hızlı adımlar atılacak. Sekreteryada Hatip Dicle’nin yer almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Edinilen bilgilere göre, hem Abdullah Öcalan hem de Hükümet, Dicle’nin bu süreçte rol almasını istiyor. Mevcut heyete bir de kadın üye dahil olacak, ancak bu isim konusunda henüz uzlaşmaya varılmadı.