BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

HDP, ‘çatı adayı’ nasıl değerlendiriyor?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özellikle Kürt seçmenin oylarına “kilit rol” atfediliyor. Siyasi kulislerde ise İhsanoğlu isminin Halkların Demokratik Partisi’nin elini güçlendirdiği, olası adayının şansını artırdığı iddia ediliyor.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin “çatı adayı” olarak Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu göstermesi, Pazartesi günüden bu yana yoğun olarak tartışılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özellikle Kürt seçmenin oylarına “kilit rol” atfediliyor. Siyasi kulislerde ise İhsanoğlu isminin Halkların Demokratik Partisi’nin elini güçlendirdiği, olası adayının şansını artırdığı iddia ediliyor.

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, “Sadece bu sebeple HDP’nin şansı artmış olamaz ama CHP’den özgürlükler, Kürt sorununun çözümü, temel haklar, kadın meselesi ve Alevilerin hakları konusunda bir hamle bekleyenler için bu, geri düşürücü oldu.

İkincisi, yerel seçimlerde kurulmuş olan ittifak da bununla birlikte dağılmış oldu bence. O nedenle bu kesimler bizim adayımıza ilgi gösterebilirler” dedi.

Kürkçü, CHP içindeki muhalifler de dahil bu kesimleri, “bir ortaklık görüşmesine davet edeceklerini” kaydetti ve “Bizim için evet, yeni bir siyaset alanı açıldı” ifadesini kullandı.

Kürkçü, “Çünkü CHP, statüko ve muhafazakarlık etrafına kurdu oyunu. O yüzden bu noktadan sonra demokratların ve solun adayı sadece bizimki olabilir” diye konuştu.

‘Mevcut durum önümüzü açmıştır’

HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü, ‘Adayız ikinci tura kalamazsa, adaylardan birini mi tercih edeceksiniz yoksa seçmeninize boykot çağrısı mı yapacaksınız’ sorusunu ise “Adaylardan ikisinden birini tercih edemeyiz. Bunun için bir sebebimiz yok. Bu şartlar altında ne yapacağımızı bizim konuşmamız doğru olmaz çünkü hafta sonu kongremiz var. Bunu, yeni yönetim kararlaştırır” diye yanıtladı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da aynı soruya “Oy oranlarını görmeden peşin peşin değerlendirme yapmayız. Bir tercih noktasında değiliz, süreci değerlendiririz” diye yanıt verdi.

Kendi adaylarına ilişkin çalışmaları yüzde 80 oranında tamamladıklarını belirten Kaplan, “Mevcut durum önümüzü açmıştır, güçlendirmiştir. Hafta sonu yapılacak kongremiz sonrası daha kapsayıcı bir aday açıklayacağız. İkinci tura kalmak üzere ciddi bir çalışma üzerindeyiz” dedi.