BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.424,81
HABER /  MEDYA

Hayrettin Hoca'dan bir cami-cemevi yazısı daha...

Cami ve cem evi projesi konulu yazılarına devam eden muhafazakar basının ilahiyat otoritelerinden Hayrettin Karaman "Kimseyi camiye zorlamıyoruz" dedi.

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, Gülen cemaatinin öncülük ettiği cami ve cem evi projesine yönelik eleştirilerine devam ediyor. Karaman bugünkü köşesinde Alevilik ve Müslümanlık arasındaki ilişkiyi değerlendirirken "Kimseyi camiye zorlamıyoruz" dedi.

İşte Karaman'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Namaz kılmayan, oruç tutmayan, içki, kumar, faiz gibi harama bulaşan ama Sünni Müslüman olduğunu söyleyen (böyle bir aileden gelen) yüzbinlerce insan var. Laik bir düzende bunları dinin emirlerini yapmaya, yasaklarından uzak durmaya zorlayamayız, hatta tavsiye bile edemeyiz. Ama bu kişiler 'Bizim Sünni-İslam inancımız budur, bunu da İslam olarak tanıyacaksınız (hem normal Sünni Müslümanlar tanıyacak hem de devlet tanıyacak)' derse buna hem Sünni Müslüman birey olarak hem de laik devlet olarak itiraz hakkı sözkonusu olur.

Müslüman-Sünni bireyler olarak 'İslam'ın bağlayıcı kaynakları ortada, onlara göre böyle bir Müslümanlık olmaz ve böyle bir Müslümanlık 'normal, sahih, aslına uygun Müslümanlık' olarak tanınamaz, tanıyamayız' deriz.

Laik devlet de 'Benim devlet olarak din tanımlama ve tanıma yetkim olamaz. İsteyen istediğine inanır ve inandığı gibi yaşar, onun bu hakkını korurum ama ben, laik devlet olarak değerlendirme (tanıma) yapamam' der.