BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

'Haydi Okula' demek yetmiyor

Mevsimlik işçi olarak çalışmak için aileleriyle Adana'yagelen çocuklar çok zor şartlarda yaşıyor. Çocuklar akşamları çadırlarda veya sazdan kulübelerde konaklıyor.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle Adana'nın Karataş ilçesinde tarımda çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi projesi başarısızlıkla sonuçlandı. Karataş'ta tarlada çalışan 6 bin çocuktan sarece 25'i proje kapsamında açılan Sosyal Destek Merkezi'ne geldi. Haydi Kızlar Okula kampanyasında da 2005 hedeflerine ulaşılamadığı belirlendi.

Adana'nın Karataş ve çevresine aileleriyle birlikte gelen yaklaşık 6 bin çocuktan sadece 25 tanesi, merkezde zaman geçirip gün boyunca tarım işçiliği yapmaktan ve kavurucu güneşin altında kalmaktan kurtulma olanağı buluyor. 5 bin 975 çocuk ise ise yine kavurucu sıcakta ya tarlada çalışıyor ya da çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Çadırlarda ve kamıştan yapılan kulübelerde barınan çocuklar araç tahsis edilememesi nedeniyle Adana-Karataş Karayolu'ndan yaya olarak merkeze gidip gelmek zorunda kalıyor. Çocuklar 15-20 kilometre yürüyor.

Kapasitenin altıda biri

150 çocuk kapasiteli merkezde çalışan beş eğitmen, çocuklara okuma, bilgisayar, temel eğitim ve spor dersleri veriyor. Çocuklarla gün boyunca anne-baba şefkatiyle ilgilenen öğretmenler, merkeze gelen çocuklarla aralarında kurulan sevgi bağının her geçen gün arttığını ve daha fazla çocuğa ulaşmak istediklerini söylüyor. Öğretmenleriyle merkezde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten çocuklar da okul bahçesinde voleybol ve eltopu oynayarak şimdiye kadar görmedikleri, bilmedikleri bir dünyanın perceresinden bakmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kapasitesinin artırılması planlanan ve yaygınlaştırılması amaçlanan Sosyal Destek Merkezi'nde öğretmenlerinin eşliğinde güzel zaman geçiren ve eğitim alan çocukların tarlalarda çalışmaya devam eden akranları ise, yeni merkezlerin kurulmasını dört gözle bekliyor. 25 şanslı arkadaşları merkezin keyfini yaşarken onlar tarlalara traktör römorku ve kamyon kasalarında taşınmaya devam ediyor.

'Türkiye başarısız'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın UNICEF ile birlikte başlattığı Haydi Kızlar Okula kampanyasında 2005 hedeflerine ulaşılamadı. UNICEF'in raporuna göre, eğitimde kız-erkek eşitliğini sağlamada 24 ülkeden 19'u başarısız oldu. Başarısız ülkelerden biri de Türkiye. UNICEF raporuna göre, Haydi Kızlar Okula kampanyası kapsamında kız çocukların okullulaşma oranı, bir önceki yıla oranla sadece yüzde 11.44 arttı.

566 bin kız bekliyor

2004-2005 yılında, sadece 73 bin 211 kız çocuğu daha okula kazandırılabildi. Ancak bu rakam, genel tablo içinde sadece yüzde 1'e karşılık geldi. Son bir yıl içinde okula giden kız çocuğu oranı, yüzde 47'den yüzde 48'e çıktı. Kampanyanın yürütüldüğü iller tek tek ele alındığında; en büyük artışın Şanlıurfa'da olduğu gözlendi. Şanlıurfa'da 2003 yılında okula giden kız çocuğu sayısı 107 bin iken, 2004'te 120 bine çıktı. Okula giden kız çocuğu sayısı Van'da 74 binden 82 bine, Şırnak'ta 29 binden 34 bine, Diyarbakır'da 126 binden 130 bine ve İstanbul'da da 772 binden 790 bine yükseldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de hâlâ okula kazandırılması gereken 566 bin 789 kız çocuğu var.

Kaynak: