BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Haydarpaşada trenler durdu

Haydarpaşa Garı'nda, makinistlerin, “tren şefi olmadan sefere çıkmama” kararı nedeniyle trenler durdu.

Abone ol

Demiryolları Makinist ve Revizörler Derneği Başkanı Musa Ayar, eylemin tüm ülke çapına yayılmadan sorunun halledilmesini arzuladıklarını söyledi. Ayar, şunları kaydetti:

“Uzun süredir yapılan uygulama ile makinist arkadaşlarımız hem tren şefinin işlerini yapıyor hem de kendi işlerini yapmaya çalışıyorlardı. Bu durum arkadaşlarımız açısından hem yorucu oluyor hem de uzun çalışma saatleri getiriyordu. Bunun karşılığında ise oldukça küçük mesai ücretleri alıyorlar. Ekim ayında benzer bir kriz yaşandı.

İdare, 'şef makinist' adı altında bir unvan verileceğini söyleyerek, o dönem sorunu çözdü. Ancak o günden bu yana bu söz tutulmadı. Böyle olunca da arkadaşlarımız dünden itibaren bazı hatlarda seferlere çıkmıyor.

Umudumuz sorunun bir an önce çözümlenerek eylemin yayılmaması, vatandaşın daha fazla mağdur olmaması yönünde. Makinist arkadaşlar trenlere şef verilmeden seferlere çıkmayacaklar.”

İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI”

TCDD Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Mehmet Aycı ise, makinistlerin mevzuat gereği geçiş döneminde, şef makinistlik alımı kararı çıkıncaya kadar tren şefinin de işlerini yapmakla yükümlü olduklarını ifade etti. Aycı, şunları söyledi:

“Şef makinistlik için çalışmalar yürütülüyor. Ancak bunun hemen olması mümkün olmadığı gibi olgunlaşması açısından belirli bir süreç gerektiriyor. Uzun süredir personel alınmadığı için bazı trenlerimizde tren şefi bulunmuyor. Mevzuatta açıkça 'makinistler tren şefinin görevini yapar' hükmü bulunmaktadır. Makinistlerin verilen görevi yapmamaları, kamu görevini aksatmaları demektir. Bu yönde idari soruşturma da başlattık. Eylemin yayılmasını öngörmüyoruz.”

Haydarpaşa Garı'ndan, bu sabah 05.30 ile 06.30 saatleri arasında İstanbul-Adapazarı ve Haydarpaşa-Gebze banliyö tren seferleri yapılamadı. Erken saatlerde gara gelen ve uzun süre bekleyen yolculardan bazıları ise görevlilerle tartıştı.

SEFERE ÇIKMAYAN 12 MAKİNİSTE GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLDİ
Haydarpaşa Garı'nda “tren şefi olmadan sefere çıkmadıkları” belirtilen 12 makiniste geçici olarak görevden el çektirildiği bildirildi.

Açıklamada, Haydarpaşa Garı'nda makinistlerin, görevden el çektirilen arkadaşlarının tekrar görevlerine dönmeleri talebiyle görev kabul etmedikleri kaydedildi.

Bu arada, Haydarpaşa Garı'nda banliyö ve İstanbul-Adapazarı hatlarında seferlerin yapılmadığı, vatandaşların ana hat trenleri ile gidecekleri istasyonlara gönderildiği öğrenildi.