BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hayata mandalla tutundu!

Kalp krizi esnasında sol kalp kapağı (mitral) yırtılan hasta mandallama yöntemiyle hayata tutundu. Dünyada bu işlemle yaşayan tek hasta, tek vaka.

Abone ol

Kalp krizi esnasında sol kalp kapağı (mitral) yırtılan şoktaki kadın hastanın göğüs kafesi açılmadan kasık damarından girilerek mandallama (mitraclip) tekniğiyle tedavisi yapıldı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, gerçekleştirilen operasyon dünyada bir ilk...

DİYALİZ ESNASINDA KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge, daha önce onkolojik nedenlerle takip edilen 60 yaşındaki Kıymet Altay’ın 2-3 hafta önce böbrek yetersizliğine girdiğini ve diyaliz esnasında kalp krizi geçirdiğini anlattı.

Kalbi duran hastanın şok tablosuyla hastanelerine yönlendirildiğini belirten Bilge, hastanın öncelikle damarını açtıklarını ancak ertesi gün kalp krizine bağlı olarak sol kalp kapağında yırtılma olduğunu fark ettiklerini dile getirdi. Bu durumdaki hastalarda tek standart tedavi yönteminin cerrahi olduğuna işaret eden Bilge, hastayı kalp damar cerrahi bölümünün onkolojik sorunu olduğu için kabul etmediğini söyledi.

TÜRKİYE'DE BİRKAÇ MERKEZ VAR

Uzun süredir kapak hastası olanlarda bazen kalp kapağının kapanma esnasında tam kapanmadığını ve oradan kanın geriye doğru kaçtığını dile getiren Bilge, o bölgeyi ‘mitraclip’ denilen mandallama sistemiyle onardıklarını ifade etti.

‘Mitraclip’ yönteminin Türkiye’de birkaç merkezde yapılabildiğini söyleyen Bilge, bu yöntemle kalp cerrahisinin uygun olmadığı hastalara göğüs kafesi açılmadan kasıktan küçük bir kesiyle girilerek müdahale edildiğini ve kapağın tamirinin yapıldığını söyledi.

Kıymet Altay’da da bu yöntemi kullandıklarını böylelikle bölgedeki kan kaçağını ortadan kaldırıldıklarını söyleyen Bilge, “Böyle bir vaka daha önce dünyada hiç yapılmamıştı, ancak hastanın başka bir seçeneği yoktu. Sonuç müthiş oldu. Dünyada bu işlemle yaşayan tek hasta, tek vaka” dedi.