BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.498,24
HABER /  GÜNCEL

'Hayata Dönüş'te skandal izler

‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun Bayrampaşa Cezaevi'ne yönelik ayağında yeni bir skandal daha ortaya çıktı

Abone ol

‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun Bayrampaşa Cezaevi’ne yönelik ayağında olay yeri tutanağındaki ‘imzalar’ın sahte olduğu ortaya çıktı. Cuma günü görülecek duruşmasında açıklanması beklenen belgelere göre, operasyona ilişkin nihai bir rapor ve görev yapanların isimleri yok!..

2000’de yapılan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun ‘Tufan’ adı konulduğu ortaya çıkan Bayrampaşa Cezaevi’ne yönelik ayağında skandallara bir yenisi daha eklendi. 12 mahkumun öldüğü, 77 mahkumun yaralandığı olaylarda, mahkumların birbirlerine ateş ederek, birbirlerini yakarak öldürdüklerini öne süren ve mahkumların yargılanmasına neden olan olay yeri tutanağının sahte olduğu ortaya çıktı. Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve Savcı Fikret Ünalan’ın imtina ederek imza atmadıkları tutanağa imza atan askerlerin koyduğu sicil numaralarının gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

PROTOKOL HAZIRLANDI

Akşam'ın haberine göre, mahkeme, 'Hayata Dönüş Operasyonu'yla ilgili 06.01.2000 tarihli üçlü protokolün İçişleri, Adalet ve Sağlık Bakanlığı'na yazı yazarak bir suretinin gönderilmesini talep etmişti. Ayrı ayrı gelen cevaplarda, 'Üç bakanlık arasında Hayata Dönüş Operasyonu'yla ilgili özel bir protokol bulunmamaktadır' denildi. Yazının devamında ise operasyonda koruma ve sağlık hizmetlerine ivme kazandırılması amacıyla Ocak 2000 tarihinde üç bakanlık arasında protokol hazırlandığı kaydedildi.

BİLGİ VE BELGE YOK!

Jandarma'dan gelen yazıda şöyle denildi: Katılan birlikler tarafından operasyonla ilgili nihai raporun komutanlığa sunulduğuna dair bilgi/belge bulunmamaktadır. Mahkeme, Genelkurmay ve Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'ndan operasyonda görev alan personelin kimliklerini de talep etmişti. Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'ndan gelen yazıda, 'Görevli personellerden kimlerin fiili operasyona katıldığı bilgisi bulunmamaktadır' denildi.