BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hatay'da örtü altı sebzecilik dönemi

Hatay Samandağı'nda serada üretim yapan çiftçiler 'örtü altı' sebzecilik konusunda eğitiliyor.

Abone ol

Hatay'ın Samandağ ilçesinde seracılara yönelik "İyi Tarım Uygulamaları ve Proje Hazırlama Eğitimi" Projesi kapsamında örtü altı sebzeciliği semineri verildi.

DOĞAKA tarafından da desteklenen proje kapsamında seracılıkta en iyi verimin elde edilmesi amaçlanırken, Ziraat Mühendisi Sevgi Gül tarafından verilen seminerde turfanda dönemlerinde nasıl hareket edileceği anlatıldı.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonunda verilen seminerde konuşan Gül, örtü altı sebzeciliğinin amacının normal tarım mevsimleri dışında havaların soğuk olduğu dönemlerde de ürün yetiştirmek olduğunu söyledi. Bu üretimlerde tarla arazisinin kullanılmadığını kaydeden Gül, üretim esnasında da değişik örtü tiplerinden faydalanıldığını kaydetti.

Sebzeler koruma altında

Gül, "Kullanılan örtüler, dışarıdaki düşük sıcaklığa karşı, duruma göre koruyucu altındaki sıcaklığı birkaç derece daha yukarıda tutarak erken veya geç gelen donlardan sebzeleri korurlar. Böylece ilk veya son turfanda ürünler yetiştirilerek pazara çıkartılır" dedi.

Toprak ısınacak

Seracılıkta toprak malalaması uygulaması olarak bilinen yetiştiricilik hakkında da bilgiler veren Gül, "Bu uygulama toprağın üstüne siyah veya beyaz plastiklerin serilmesinden sonra üzerinde sebze yetiştirilmesidir. Toprağın üzerini örten materyaller toprağın ısınmasını sağlayarak çok kısa süreli erkencilik temin ederler. Ayrıca meyvesi yenen türlerde meyvenin toprakla temas ederek kirlenmesini ve toprak kökenli hastalıklardan zarar görmesini önlerler" diye konuştu