BIST 10.269
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.392,96
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hatay'da kuduz karantinası

Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Tepehan Köyü kuduz karantinasına alındı.

Abone ol

Edinilen bilgiye göre 6 Temmuz'da Tepehan Köyünde bir köpeğin kudurarak öldüğü ihbarını alan ekipler köpeğin kafasını Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiler.

Enstitüden köpeğin kuduz olduğu bilgisinin gelmesinin ardından köy kuduz karantinasına alındı.

Tepehan Köyünde 6 Temmuz – 26 Temmuz tarihleri arasında kuduz olan 2 köpeğin ölmeden önce bir ahıra girerek 2 sığır ve 2 keçiyi ısırdığının öğrenilmesi üzerine Altınözü Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Koruma Şubesi yetkililerince köpeklerin ısırdığı hayvanlar tecrit edildi.
Tepehan Köyünde şu ana kadar 45 köpeğe koruyucu kuduz aşısı yapılırken köyün girişine köyde kuduz vakalarının yaşandığını ve köyün karantinaya alındığı bilgilerinin yer aldığı ikaz levhaları asıldı.

Altınözü'ne bağlı Tepehan Köyünde kuduz karantinasının 6 ay devam edeceği, bu süreç içerisinde köyden canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin çıkarılmasının yasaklandığı da alınan bilgiler arasında yer aldı.
2 kuduz köpeğin saldırısına uğrayan 2 sığır ve 1 keçinin sahibi Hatice Temizkan, geçen yıl pamuk tarlalarına giderek kazandığıyla parayla aldığı hayvanlarının telef olduğunu söyledi. Zor şartlar altında kazandıkları parayla aldıkları 2 keçinin kuduz olan köpekler tarafından çok fazla ısırıldığı ve bu nedenle öldürmek zorunda kaldıklarını söyleyen Temizkan, "Çocuklarımın alın teriyle kazandıkları paralarla aldığım 2 sığırı öldüremedim. Sığırların gerekli aşıları yapıldı. Benden başka kimse o sığırların olduğu yere geçmiyor. Çok titizlikle bakıyorum" dedi.
Köy halkından Hacer Aksu ise kuduz köpekler yüzünden köylerinin 6 ay süresince karantinaya alınmasından ötürü köyden hayvan ve hayvansal ürünlerin dışarı çıkarılmaması nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti. Sütlerini ve etlerini satarak geçindikleri hayvanların kuduz vakası nedeniyle tecrit edilmesinden ötürü maddi olarak da zor günler yaşadıklarını söyleyen Aksu yetkililerden yardım istedi.

6 Temmuz tarihinde kuduran köpeğin komşularının ahırına dalarak hayvanları nasıl ısırdığına şahit olan Hüseyin Karcı, 6 ay süresince hayvanların denetim altında tutulacağını söyledi.