BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.499,33
HABER /  GÜNCEL

Hastanelerde Halkla İlişkilerin el kitabı

Türkiye'nin ilk kez yapılan ve "özel hastane algısı"nın ortaya konulduğu araştırmanın sonuçları şaşırttı!

Abone ol

Türkiye'nin ilk kez yapılan ve "özel hastane algısı"nın ortaya konulduğu araştırmanın sonuçları şaşırttı! Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Işık'ın Türkiye genelinde yaptığı araştırma Eğitim Kitapevi tarafından kitap haline getirilirken, araştırmaya göre "hastane" olgusu artık vatandaşta olumlu çağrışım yapıyor.

ERÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Işık tarafından Türkiye'deki özel hastane algısının ortaya konulması amacıyla yapılan ve alanında ilk olma özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken araştırmanın sonuçları toplandı, kitap haline getirildi. Eğitim Kitabevi tarafından basılan kitap, özel hastanelerde çalışan üst düzey yöneticilerle, hastanelerin Halkla İlişkiler departmanlarının başucu kitabı olma özelliğini taşıyor.

PEKİ ARAŞTIRMADA NELER VAR?

Türkiye'nin genel özelliklerini yansıtabilecek 8 ilde bin kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, özel hastanelerin imajı ve özel hastanelerdeki halkla ilişkiler hizmetleri bakımından önemli bilgileri ortaya çıkardı.

Araştırmaya katılanların yüzde 54,4'ü tahmin edilenin aksine hastane kelimesinin kendisinde ''olumlu'' çağrışım yaptığını bildirdi.

Katılımcıların yüzde 53,3'ünün hastane denince aklına ilk gelen şeyin doktor olduğunu söylediği araştırmanın bulgularından bazıları şöyle:

''Katılımcıların yüzde 47,1'i özel hastane ifadesini duyunca aklına gelen ilk şeyin 'kaliteli hizmet' olduğunu, yüzde 22,2'si ise özel hastanenin kendisinde 'parası olana hizmet'olgusunu çağrıştırdığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 30.6'sı özel hastanelere gerek olmadığını, yüzde 59,4'ü ise özel hastanelere gerek olduğunu düşünüyor. Katılımcıların, yüzde 59'u özel hastanelerin sayısının artmasının, sağlık hizmetlerindeki kaliteyi artırdığına inanıyor. Sağlık sorunu yaşadıklarında hangi tür hastaneye gitmek istedikleri sorulan insanların, yüzde 57,7'si özel hastaneleri, yüzde 26,4'ü üniversite hastanelerini ve yüzde 15,9'u devlet hastanelerini tercih edeceğini bildiriyor.''

EN BÜYÜK SORUN PERSONEL

Katılımcıların yüzde 54,7'sinin özel hastanelerde kaliteli tıbbi bakım verildiğine, yüzde 51,1'inin özel hastanelerin modern araç ve gereçlerle donatıldığına inandığını belirttiği araştırmada, özel hastane algısında en büyük sorunun personel konusunda yaşandığı dikkati çekiyor.

Katılımcıların, yüzde 34'ü hastane personelinin içten ve güler yüzlü olduğunu belirtirken, yüzde 38'i aksi görüş bildiriyor.

Araştırmayı yürüten ERÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Işık, yaptığı açıklamada, hastanelerdeki halkla ilişkiler birimlerinin etkinliğini ölçmek için yaptıkları araştırmanın vatandaşların özel hastanelerden memnuniyet derecesini de ortaya koyduğunu kaydetti.

Araştırmayı, her bölgenin özelliklerinin yansıtılması amacıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Antalya, Gaziantep, Samsun ve Malatya'da bin kişiyle yüz yüze görüşme yaptıklarını bildiren Işık, araştırma sonucunda ortaya çıkan bulguların ''Hastanelerde halkla ilişkiler'' kitabında toplanacağını söyledi.

"BİNALAR İYİ PERSONEL YETERSİZ"

Araştırmaya göre, özel hastanelerin en çok şikayet edilen yönünün personelinin yetersizliği konusunda olduğunu dile getiren Işık, şu bilgileri verdi:

''Özel hastanelerin sağlık sektöründeki payı her geçen gün artıyor. 2003 yılında bu pay yüzde 8 civarındayken, bugün Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin yüzde 70'i devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde yüzde 30'u özel hastanelerde veriliyor. 2009 itibariyle Türkiye'de 420 civarında özel hastane faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye'deki özel hastane algısını ortaya koyabilmek için böyle bir araştırma yaptık. Elde ettiğimiz sonuçlara göre özel hastanelerin nitelik ve nicelik bakımından sınıfı geçtiği söylenebilir. Ancak, özel hastaneler en çok personel konusunda eleştiri ve şikayet alıyor. Yani özel hastaneler modern binalar yaptırıp, tıbbi cihazlara çok paralar harcarken personel konusunda yetersiz kalıyor. insanlar, özel hastanelerin personelinin yetersizliğinden, içten ve güler yüzlü olmamalarından yakınıyor. Bu da sağladıkları imkanlar açısından özel hastanelerin kaliteli personel çalıştıramadığı sonucunu ortaya koyuyor.''

KİTAPTAN BAZI BAŞLIKLAR

BİRİNCİ BÖLÜM
1- Bir fenomen olarak Halkla İlişkiler, hastanelerde Halkla İlişkiler ihtiyacı ve örgütlenmesi

İKİNCİ BÖLÜM
2- Hastanelerde Halkla İlişkiler biriminin ve uzmanının faaliyetleri

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
3- Türkiye'de sağlık sektöründe Halkla İlişkiler ve Türk halkının özel hastanelere bakış açısı