BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Hastalar için kronik bir sorun: Dentin Hassasiyeti

Diş hassasiyetinize önem veriyorsanız bu haberi okuyun..

Abone ol

Diş hassasiyeti yemek yemek, içmek, soğuk havada nefes almak ve diş fırçalamak gibi günlük aktiviteleri etkileyerek kötü ağız hijyenine ve sonuç olarak periodontal problemlere ve hatta diş kaybına neden olabilir.

Dentin hassasiyeti; sıcak, soğuk tatlı veya ekşi yiyecek ve içecekler, hava (soğuk hava) veya basınç gibi uyaranlara bir cevap olarak açığa çıkmış dentinden kaynaklanan, kısa süreli ve keskin bir ağrı ile karakterizedir, başka bir diş hastalığı ile karışmaz.  "Hassasiyet çekenlerin büyük çoğunluğu 20-49 yaş aralığında olup, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir." 1 Bununla beraber, uyaranlara karşı verilen cevaplar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Hassasiyetin ana nedenleri, dişeti çekilmesi ve mine kaybıdır. Dişeti çekilmesi; yanlış diş fırçalama, yaşlanma, periodontal hastalıklar ve cerrahi periodontal tedaviler sonucunda dişetlerinin normal pozisyonlarından uzaklaşması sonucunda meydana gelebilir. Dişin kökü dişeti çekilmesi nedeniyle açığa çıktığı zaman dentin üzerinde bulunan koruyucu tabaka sement kolaylıkla kaldırılır ve dentin tabakası açığa çıkar. Aynı şekilde aşırı baskı uygulanarak diş fırçalanması, asitli yiyeceklerin aşırı tüketimi, s trese bağlı olarak diş gıcırdatma sonucunda da mine kaybı oluşarak dentin açığa çıkabilir. Dentin tabakası binlerce küçük tüpten oluşmuştur, bu tüpler minede başlar ve dişin sinirinde sonlanır. Dentin açığa çıktığı zaman, uyaran tüplerdeki sıvının hareketini değiştirir ve böylece ağrıya neden olur.

Diş hekimlerinin diş hassasiyetini rahatlatmak için uygulayabilecekleri seçenekler sınırlı olduğu için genellikle hekimler evde kullanılabilecek potasyum tuzu içeren diş macunları öneriyorlar. Bunlar genellikle belirgin şekilde etki edebilmek için 4-8 hafta süreye ihtiyaç duyuyorlar ve hassasiyetin nedenine etki etmiyorlar.

 

" Devrim niteliğindeki yeni Pro-Argin™ teknolojisinin hassasiyeti anında ve uzun süreli olarak rahatlattığı klinik olarak kanıtlanmıştır." Pro-Argin™ teknolojisi %8 Arginin (tükrükte doğal olarak bulunan bir amino asit) ve çözünmeyen bir kalsiyum bileşeni içermektedir. Dentin tübüllerini tıkar ve kapatır ve bu şekilde hasasiyete karşı rahatlama sağlar. Yenilikçi Pro-Argin™ teknolojisi iki farklı ürün olarak sunulmaktadır; Diş Hekimlerinin kliniklerinde yaptıkları uygulamalar öncesinde veya sonrasında uygulayabilecekleri , örneğin diştaşı temizliği ve tek bir uygulama ile hassasiyete karşı anında ve en az 4 hafta süren rahatlama sağlayan, Colgate® Sensitive Pro-Relief™ Hassasiyet Giderici Pat; ve günlük rutin kullanım için 1450 ppm florür içeren yeni Colgate® Sensitive Pro-Relief™ diş macunu. Yeni Pro-Argin™ teknolojisi çok uzun bir süre hassasiyet  problemi ile yaşamak zorunda kalan hastaların bu problemine anında ve uzun süreli rahatlama sağlamalarına yardımcı oluyor.

 

 

  

 

Dr. Ebru Keskinege Konyar (Diş Hekimi, PhD) Endodonti