BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

HAS Parti'den Genelkurmay'a tepki

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yaptığı balyoz açıklamasına HAS Parti tepki gösterdi

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden bugün yapılan balyoz açıklamasına HAS Parti'den sert tepki geldi.

HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş, Genelkurmay'dan yapılan balyoz açıklamasının yargıya verilmiş bir muhtıra olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, Halkın Sesi Partisi olarak devam etmekte olan Ergenekon ve Balyoz davasıyla ilgili dört hususun çok önemli olduğunu sürekli vurguladıklarını belirterek, "Biz, başından beri siyasetin bu yargılamalara karışmaması, hiç kimsenin savcı, yargıç ya da avukat rolüne soyunmaması, sorgulama ve yargılama safhalarının evrensel hukuk normlarına uygun olarak yürütülmesi, sadece görünürde olan kişilere değil, bu tür yasa dışı planların arkasında kimler varsa sonuna kadar gidilerek bunların ortaya çıkartılması ve bu davalar vesilesiyle demokrasinin gerçek anlamda tesisi için siyasi ve hukuki reform süreçlerinin bir an önce başlatılarak tamamlanmasını istedik." dedi.

GENELKURMAY YARGIYA MÜDAHALE ETTİ

Davaların başlangıcından günümüze kadar, başta hükümet ve ana muhalefet partisi olmak üzere değişik çevrelerin yargıya müdahale anlamına gelebilecek açıklamalar yaptıklarına dikkat çeken Kurtulmuş, "Şimdi de daha önce siyasete müdahalelerine alışkın olduğumuz Türk Silahlı Kuvvetleri, devam etmekte olan Balyoz davasıyla ilgili yargıya müdahale anlamına gelecek açıklamalar yapmış ve belgeler yayımlamıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir." diye konuştu.

YARGIYA VERİLEN MUHTIRA

Kurtulmuş, Genelkurmay sitesine konulan açıklamanın Anayasanın 138. maddesine açıkça aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi; "TSK'nın bu davranışı daha önce siyasete yapılan müdahalelere benzemekte ve yargıya verilen bir muhtıra niteliği taşımaktadır. Bu durumun, 27 Nisan 2007 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili yapılan ve tarihe e-muhtıra olarak geçen açıklamadan bir farkı yoktur. TSK Anayasa ve yasalarla kendisine verilen görev ve yetki sınırlarını aşmıştır. Bu durum Türkiye'deki demokrasimiz ve bağımsız yargı açısından endişe vericidir. Ayrıca böyle bir açıklamanın bir seçim öncesinden gelmiş olması da anlamlıdır.

Bütün bu yaşananlar Halkın Sesi Partisi'nin önemle vurguladığı siyasi ve hukuki reformların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Bizim daha önce anayasa değiştirilirken ısrarla teklif ettiğimiz gibi, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması, TSK İç Hizmet Kanunu'nun değiştirilmesi, AYİM'in kaldırılması öncelikli ve acil bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.

Halkın Sesi Partisi olarak, yetkili makamların alenen anayasaya aykırı olan bu açıklama hakkında bir an önce gerekli işlemleri başlatmasını beklemekteyiz."